Pilotstrejken på SAS 2019

Parterna träffas idag – 280 nya avgångar inställda

”Hoppas få upp flygen i luften igen”

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

Parterna i SAS-strejken har tagit ett steg närmare varandra.

Just nu sitter de i medlingsmöte, parter från Norge, Danmark och Sverige deltar.

– Nu är vi inne i en konstruktiv fas, säger SAS norske informationschef Knut Morten Johannessen till VG.

SAS ställer in ytterligare 280 avgångar under torsdagen, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Enligt VG uppger flera källor att SAS är nära en lösning, parterna är eniga.

Företrädare för SAS kommer att träffa de strejkande piloterna i dag för ett medlingssamtal, det uppger norska nyhetsbyrån NTB.

Karin Nyman, kommunikationschef på SAS, uppger för DN att parter och fackförbund från Norge, Danmark och Sverige kommer att delta på mötet.

Mötet kommer ske hos Riksmekleren, den norska medlingsmyndigheten, klockan 11.

Strejken är nu inne på sin sjätte dag och SAS blöder enorma belopp. Samtidigt drabbas hundratusentals resenärer av inställda ingångar.

– Jag hoppas att vi kan komma i mål och att medlingen kan ge oss ett positivt och gott resultat och att vi därmed får upp flygen i luften igen. Men först ska det medlas, säger Knut Morten Johannessen, SAS norska informationschef, till VG.

Förhandlingarna bröt ihop

Det är de nya kollektivavtalen som facket och arbetsgivaren inte kommer överens om. I torsdags bröt förhandlingarna samman mellan SAS och Svensk pilotförening samman.

”Vi har ingen kontakt”, skrev Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS-sektionen på Svensk pilotförening, i ett sms till Aftonbadet på tisdagsförmiddagen.

Facket: ”Positivt”

– Det är klart att det är positivt att parterna hittar tillbaka till varandra, men jag kan inte kommentera något utöver det, säger Jan Levi Skogvang från fackförbundet Scandinavian Norge Flygerforening, till E24.

Vid lunchtid på tisdagen meddelade SAS att ytterligare 504 avgångar ställs in, vilket drabbar drygt 47 000 passagerare, som skulle ha rest under onsdagen.

Siffran över antalet påverkade resenärer av strejken ligger nu på nästan 327 000 personer.

20 000 resenärer drabbas under torsdagen

Mitt i förhandlingarna meddelades det från SAS sida att man ställer in avgångar under torsdagen, 20 000 resenärer och 280 avgångar berörs.

– Det är glädjande att parterna nu återigen möts i förhandlingsrummet, det är bara där konflikten kan lösas. I och med att parterna nu träffas så arbetar vi under förhoppningen att det ska leda till konstruktiva samtal. Därmed följer vi utvecklingen noga och tar beslut löpande. Varje inställd avgång är ett misslyckande och vi arbetar därför för att begränsa antalet inställda flyg i så stor utsträckning som möjligt, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör i SAS.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Varning för bluff-sms efter SAS-strejken

ÄMNEN I ARTIKELN

Pilotstrejken på SAS 2019

SAS

Strejk

Flygbolag

Flygtrafik

AB Voice