Flygbolag: Tekniska problem på kraschat plan

Publicerad 2019-05-06

Människor flydde det brinnande planet på en nödrutschkana.

Det ryska flygplan som kraschlandade i Moskva vände tillbaka och nödlandade av tekniska skäl, uppger flygbolaget Aeroflot.

41 personer dog i kraschen.

Enligt Aeroflot var det något med tekniken på planet som tvingade det att vända om, och planet fattade sedan eld under landningen. Enligt sajten Flightradar24 cirkulerade planet två gånger runt norra Moskva innan nödlandningen.

"Efter starten rapporterade besättningen in en avvikelse och bestämde sig för att vända tillbaka till flygplatsen. Klockan 6:30 nödlandande flygplanet" meddelar flygplatsen Sjeremetjevo i ett uttalande.

"Som en gräshoppa"

Tidigare har uppgifter spridits om att planet började brinna i luften efter att ha träffats av blixten. Utredare av kraschen vill inte dra några slutsatser om anledningen till haveriet innan en ordentlig undersökning har utförts och de tittar på flera olika skäl till att planet störtade.

– Planet vände om och landade hårt. Vi var så rädda att vi nästan tappade medvetandet. Planet hoppade på landningsbanan som en gräshoppa och fattade sedan eld på marken, säger Pjotr Egorov, en av de överlevande ombord, till den ryska tidningen Komsomolskaja Pravda.

Vägrade lämna bagage

Källor uppger för den ryska nyhetsbyrån Interfax att evakueringen av planet sinkades av passagerare som försökte få med sig sitt handbagage på vägen ut ur det brinnande planet.

Planet, ett regionalt flygplan med kapacitet för 75 till 95 passagerare av typen Suchoj Superjet 100, var på väg till den nordvästra staden Murmansk. 41 människor av de 78 ombord på flygplanet omkom i kraschen och elva skadades.

En tre dagar lång landssorg är utlyst från måndagen i regionen.

President Vladimir Putin och premiärminister Dmitrij Medvedev har uttryckt sina kondoleanser efter kraschen.