Risk för regn och rusk på flera håll

Stopp i tågtrafiken

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett riktigt höstoväder har dragit in över västra Sverige.

Under söndagen kan det bli vindar på uppemot 24 m/s enligt SMHI som utfärdat en klass 1 varning för mycket hårda vindbyar i Västra Götalands län.

Även i norr är det risk för hårda vindar med regn och snö som följd.

En klass 1 varning för mycket hårda vindbyar har utfärdats i Västra Götalands län.

Enligt SMHI kan det tidvis innebära vindbyar upp mot 24 m/s, främst i Bohuslän.

– Det är ett lågtryck som ligger över Norska havet som som ger mycket nederbörd och hårda vindbyar. I stort sett hela södra Sverige kommer ha en blåsig dag. Men de starkaste vindarna drabbar främst norra västkusten, säger Emilie Hörnqvist, meteorolog på SMHI till SVT Nyheter.

Stopp i tågtrafiken

De hårda vindarna hade under söndagsmorgonen framförallt skapat problem i tågtrafiken.

Vid 07.15-tiden på söndagsmorgonen stoppades tågtrafiken på sträckan Uddevalla-Strömstad på grund av rådande väderlek, som innebär mycket starka vindar och höga vattenflöden.

Bussar ersätter tågtrafiken som väntas återupptas tidigast klockan 14.00.

Vid 13-tiden meddelade Trafikverket att Tjustbanan mellan Linköping och Västervik kommer att stängas av och att trafiken ersätts med buss dagen ut.

Risk för snö och regn

Även i Norrbottens län och norra Lapplandsfjällen har SMHI utfärdat en klass 1 varning för hård vind med snödrev eller nederbörd.

– Det är också kopplat till lågtrycket över norska havet. Det är främst på söndag morgon och förmiddag som det är hård vind. Men klass 1-varningen där är främst för att det är i samband med snödrev, säger Emilie Hörnqvist till SVT Nyheter.

Höstrusket väntas dock redan avta under måndagen då det fortsatt kommer vara vindbyar men med mindre styrka enligt SMHI.

Regn och rusk – och lite snö drar in över Sverige.
Foto: Kent Even Grundstad / TT
Regn och rusk – och lite snö drar in över Sverige.
Publicerad:

LÄS VIDARE