Anhöriga åtalas i stor assistanshärva

TT

Publicerad 2020-05-24

Anhöriga till en svårt sjuk äldre kvinna misstänks ha lurat till sig över 12 miljoner kronor för personlig assistans som inte utförts. Arkivbild.

Åtta personer misstänks ha lurat till sig sammanlagt över 12 miljoner kronor i felaktig assistansersättning, rapporterar SVT Nyheter.

De misstänkta är anhöriga till en svårt sjuk äldre kvinna som hade personlig assistans dygnet runt i Stockholmsområdet.

De anhöriga har i flera år fått pengar utbetalda från Försäkringskassan för att vårda kvinnan, men enligt åklagaren har de inte utfört all vård som redovisats och de misstänkta åtalas därför för grovt bedrägeri vid Södertörns tingsrätt.

Redan 2012 polisanmäldes ett av barnen till den sjuka kvinnan av sina syskon. Trots att Skatteverket strax därefter bedömde att bedrägerierna kunde ha pågått i minst tio års tid började inte polisen sin spaning förrän hösten 2016.

Åtalet gäller därför händelser från 2013 fram till mars 2017.

– Sådana här utredningar kräver stora polisresurser och har man inte det är det ofta ingen idé att börja utreda ärendet, säger åklagaren Susanne Öhbom till SVT.

Under tiden fortsatte utbetalningarna från Försäkringskassan eftersom bevis saknades och kvinnan behövde vård.

De åtalade nekar till brott. Att fler arbetstimmar rapporterats än vad som har utförts ska ha berott på slarv, enligt den misstänkta huvudmannen.

Följ ämnen i artikeln