Döms till döden för terrormord på skandinaviska kvinnor

Uppdaterad 2019-07-19 | Publicerad 2019-07-18

Vännerna Louisa Vesterager Jespersen, 24, och Maren Ueland, 28, hittades mördade i ett tält i Marocko.

Nu döms tre män till dödsstraff för terrorbrott och dubbelmord.

24-åriga Louisa Vesterager Jespersen från Danmark och 28-åriga Maren Ueland Norge studerade friluftsliv och var i Atlasbergen i Marocko för att vandra.

Morgonen den 17 december förra året hittades de brutalt mördade i ett tält på en campingplats.

De skandinaviska kvinnorna hade utsatts för grovt knivvåld.

Tre dagar senare lyckades polisen gripa tre män ombord på en buss. På sig hade de mordvapnen, fyra slaktknivar. En av männens id-kort hittades på mordplatsen.

Männen hade innan dådet svurit trohet till Islamiska staten, IS, och publicerat videon på sociala medier.

På torsdagen dömdes IS-anhängarna, 25-årige Abdessamed Ejjoud, 27-årige Ouaziyad Younes och 33-årige Rachid Affati till döden, i marockansk domstol, för terrorbrott och mord, enligt norska VG.

”Sökte efter utländska turister”

Under den sex veckor långa rättegången erkände männen dubbelmordet. De menade dock att de föll offer för en ”avancerad hjärntvätt”.

Enligt rättsliga dokument hade IS-männen tagit sig till området flera dagar innan mordet i syfte att döda utländska turister. De gjorde flera försök men avbröts av bland annat turistguider. När de gav upp och bestämde sig för att återvända hem fick de syn på studentkamraterna Louisa Vesterager Jespersen och Maren Ueland.

Abdessamed Ejjoud har av polisen pekats ut som ledare för en IS-terrorcell. Ytterligare 20 män greps i samband med dubbelmordet och står nu åtalade för att ha ingått i terrorcellen. Rättegången pågår fortfarande.

Även ett stort antal personer har dömts för att ha spridit en video som visar mordet på de skandinaviska kvinnorna.

Dödsstraff har inte verkställts i Marocko sedan 1993.