Vad handlar alla protester om?

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Hongkong, Libanon, Bolivia, Iran. Gatorna kokar av regimkritiska protester i flera av världens länder.

Men vad handlar de egentligen om? Här listar vi några av dem.

Hongkong

När: Sedan den 9 juni.

Utlösande faktor: Ett lagförslag om att möjligöra utlämningar av brottsanklagade Hongkongbor till Pekingstyrda Kina.

Läget: Efter månader med regelbundna demonstrationer drogs lagförslaget tillbaka i september, men protesterna hade redan breddats för att kräva större demokratiska friheter. Protesterna var inledningsvis fredliga, men demonstranter och säkerhetsstyrkor har flera gånger drabbat samman och fortsätter att göra det. 18 november inringade polisen Hongkongs polytekniska universitet, där ett hundratal aktivister barrikaderat sig.

Två människor har dött i samband med protesterna.

Iran

När: Sedan den 15 november.

Utlösande faktor: Ett regeringsbeslut om att ransonera och dra tillbaka subventioner på bensin – något som ökat priset med upp till 300 procent. Irans ekonomi har tagit skada sedan USA drog sig ur kärnenergiavtalet, och inflationen är uppe i 40 procent.

Läget: Protesterna har pågått i drygt 40 städer runtom i landet, och demonstranterna uppges bland annat ha satt eld på banker och bränslelager. Ett par dagar efter första demonstrationerna begränsades tillgången till internet kraftigt, enligt Netblocks. Irans högsta ledare, ayatolla Ali Khameini, har kallat demonstranterna för huliganer. Under måndagen varnade en talesperson för Revolutionsgardet att "beslutsamma" insatser kommer att sättas in om protesterna fortsätter.

Minst 100 personer har dödats, enligt Amnesty. Regeringen har ifrågasatt kallat dödssiffran och kallat den "spekulativ".

Bolivia

När: Sedan den 21 oktober.

Utlösande faktor: Det omtvistade resultatet i presidentvalet den 20 oktober som med minimal marginal säkrade den sittande presidenten Evo Morales fjärde mandatperiod. Morales motståndare hävdar valfusk, och trycket fick presidenten att den 12 november avgå och ta sin tillflykt till Mexiko.

Läget: Senatens andra vice talman Jeanine Áñez har utnämnt sig själv till interimspresident, vilket har ökat spänningarna mellan olika politiska läger. Protesterna fortsätter med rapporterade våldsamheter i flera regioner. Den 16 november sköts åtminstone fem aktivister, som demonstrerade till stöd för Evo Morales, till döds i Sacaba.

Minst 32 döda, och hundratals skadade.

Colombia

När: Sedan september

Utlösande faktor: Blandad kritik mot regeringen och president Iván Duque, vars popularitet stadigt dalat sedan han kom till makten förra året. En del av demonstranterna visar sitt missnöje med de utdragna fredssamtalen med Farc-gerillan. Andra protesterar mot mord på ledare från urbefolkningen och aktivister, medan vissa vänder sig mot korruptionen i landet.

Läget: Sporadiska våldsamma demonstrationer i september, där främst studenter medverkat, banade väg för stora nationella protester den 21 november. Runt en miljon deltog, enligt organisationer som stödjer proteströrelsen, regeringen uppger att det rörde sig om drygt 200 000. Demonstranterna har krävt dialog med presidenten, som ännu inte gett något klart svar på kravet.

Minst 42 civila och 37 poliser skadades i sammandrabbningar och 36 personer greps.

Libanon

När: Sedan den 17 oktober.

Utlösande faktor: En föreslagen skatt på samtal via meddelandeappar. Det mynnade ut i massdemonstrationer mot korruption, bristande samhällsservice och religiösa motsättningar.

Läget: Den 29 oktober avgick premiärminister Saad al-Hariri som en följd av protesterna. Strax innan hade hans regering dragit tillbaka skatteförslaget och lovat ekonomiska reformer. Trots det fortsätter protesterna med krav på att hela regeringen ska bytas ut och ersättas av teknokrater. President Michel Aoun har uppmanat demonstranterna att gå hem eller emigrera, vilket fick ilskan på gatorna att koka ytterligare. Den 19 november befann sig parlamentet, som öppnade för sin första session sedan protesterna inleddes, under blockad av demonstranter.

Åtminstone en demonstrant har skjutits till döds.

Irak

När: Sedan den 1 oktober.

Utlösande faktor: Uppmaningar på sociala medier om att protestera mot korruption, arbetslöshet och en illa skött offentlig sektor.

Läget: Efter en vecka med protester, som snabbt trappades upp till sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter, tillkännagav regeringen reformer. Men människor fortsatte att kräva ett slut på korruption och arbetslöshet, och att regeringen – som anklagas för att vara styrd av bland annat Iran – avgår i sin helhet. Demonstranterna sittstrejkar och blockerar vägar med brinnande däck. Rörelsen ockuperar Tahrirtorget i centrala Bagdad.

Runt 320 döda och drygt 15 000 skadade. De flesta dödades av krypskyttar under protesternas inledande skede.

Guinea

När: Sedan den 7 oktober.

Utlösande faktor: En föreslagen grundlagsändring som skulle tillåta presidenten Alpha Condé, 81, att bli omvald till en tredje mandatperiod.

Läget: Tusentals människor har deltagit i demonstrationer organiserade av en allians av flera oppositionsgrupper, FNDC. Protesterna har främst skett i huvudstaden Conakry med omnejd.

Åtminstone 20 människor har dödats under protesterna, enligt al-Jazira.

Chile

När: Sedan den 18 oktober.

Utlösande faktor: En prisökning på kollektivtrafikavgifter. Men det har utvecklats till att mer allmänt handla om höga levnadsomkostnader i landet.

Läget: President Sebastián Piñera har sparkat en tredjedel av sin regering och utlovat flera sociala reformer – exempelvis höjda pensioner och lägre elkostnader. Den 15 november lovade regeringen att nästa år hålla en folkomröstning om antagandet av en ny grundlag, vilket var ett av demonstranternas krav. Men sammandrabbningar mellan demonstranter och polis fortsatte samma kväll.

Över 20 döda och 2 300 skadade, enligt BBC. Amnesty anser att säkerhetstjänsten medvetet har försökt skada demonstranter för att hindra fler från att delta i protesterna.

Publicerad:

LÄS VIDARE