Nyanlända byter namn – för att få jobb

Publicerad 2017-03-07

Nästan var sjätte person som byter namn vill byta från ett utländskt till ett mer svenskklingande. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Mohammed byter namn till Sebastian för att få jobb – efter runt 200 misslyckade ansökningar.

Många personer med utländska namn vill byta till något som låter mer svenskt.

Fler personer vill byta förnamn i Sverige. Var sjätte ansökan gäller en person som vill byta ett namn som låter utländskt mot ett som låter svenskt eller västerländskt, rapporterar DN.

En man de talat med är på väg att byta Mohammad mot Sebastian efter att ha bott i Sverige i två och ett halvt år. Han säger sig ha sökt runt 200 jobb utan att få svar.

– Jag är utbildad och försöker verkligen, det är inte för att jag inte har kvalifikationer som jag inte får jobben. Nu under tiden som jag har kallat mig för Sebastian har jag märkt skillnaden i folks reaktioner. Det handlar mycket om ett ”vi och dem” och som Sebastian är jag en del av ett ”vi” i Sverige, säger han till tidningen.

”Klart att det är rasism”

Patent och registreringsverket (PRV) har fått in allt fler ansökningar om att byta namn. Antalet har ökat stadigt sedan 2013 – från 2 353 till 3 053 förra året.

Myndigheten säger dock till DN att antalet som byter utländska namn mot svenska inte har ökat de senaste åren. När tidningen går igenom de 342 ansökningar som kommit in till PRV hittills i år gäller ungefär var sjätte, 55 stycken, ett sådant byte.

– Det är klart att det är rasism när man inte kan få ett jobb på grund av sitt namn och inte för sina färdigheter, säger en annan man till tidningen.

Han har också hetat Mohammad, men kallar sig nu Niklas.

Var fjärde utlandsfödd arbetslös

Nästan var fjärde utlandsfödd person i Sverige är arbetslös. Enligt Arbetsförmedlingens statistik från slutet av förra året är det 22,5 procent – medan motsvarande siffra bland svenskfödda är 4,2 procent.

Magnus Carlsson, docent i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet, har forskat om integration på arbetsmarknaden. Han slår fast för DN att det är tydligt att svenska namn och namn från Mellanöstern behandlas olika.

– Det har återkommit i flera experiment och mönstret står sig över tid oavsett om man tittar på arbetsmarknad, bostadsmarknad eller om att få lån, säger han.

LÄS OCKSÅ:

FAKTA: Härifrån kommer flyktingarna nu – och så många får stanna i Sverige

ANNONS