Oron inför Trumps stora comeback: Kan förstöra allt

Publicerad 2021-06-05

Donald Trump ska ut på sommarturné och genrepet är i kväll.

Nu oroar sig rådgivarna för att han vägrar släppa valresultatet – vilket kan förstöra partiets hela strategi framåt, skriver CNN.

Expresidenten uppges tro att han kan återvända till Vita huset i höst.

Efter tre månader utan att synas i offentliga sammanhang ska expresident Trump under lördagskvällen hålla tal för republikaner i Greenville i North Carolina.

– En stor ära att få tala på North Carolina-republikanernas konvent i morgon kväll. Jag har förstått att stället kommer vara smockfullt och slå alla rekord, sa Trump i ett uttalande under fredagen.

Veckorna inför comebacktalet har Donald Trumps rådgivare och medarbetare jobbat hårt för att få honom att lägga valet 2020 bakom sig och blicka framåt.

Men det har visat sig svårare än någon trott, uppger CNN.

Expresidenten har i stället valt att lyssna på personer, vissa på tv och andra i hans omgivning, som tycker att han borde fortsätta kämpa mot valresultatet.

Trump i Sanford, Orlando, under valrörelsen 2020.

Planerar sommarturné

Talet i North Carolina ses som ett genrep inför de kampanjtal han väntas hålla med start i juli, skriver CNN.

Donald Trump planerar, enligt uppgifter till tv-kanalen, tal i bland annat Ohio, Alabama och Florida under sommaren.

Flera nära expresidenten har uppmanat honom att se framåt mot mellanårsvalet 2022 och valet 2024. De vill att han fokuserar på frågor som är viktiga för republikaner, ämnen som hot mot USA:s elförsörjning och inflationen.

Men enligt CNN:s källor blir han uttråkad av att höra sina rådgivare diskutera sådana frågor och är i stället fortsatt besatt av valet 2020 och segern som han känner sig bestulen på.

De oroas över att han gör sig själv irrelevant.

– Det är som en sakta läckande ballong som nu ligger på golvet, säger en tidigare rådgivare till CNN.

Enligt tre personer nära expresidenten följer han allt som sägs på tv-kanalen OAN, som anklagas för att sprida rena konspirationsteorier, och allt som händer i den nya omräkningen av röster i Maricopa County i Arizona.

Omräkningen är beställd av den republikanskt kontrollerade delstatssenaten i Arizona och har fått stor kritik av valexperter för att inte följa gängse standard gällande säkerhet och kontroll.

Lindsey Graham.

Tror att han kan bli återinsatt

Det lokala republikanska styret i Maricopa County har också motsatt sig omräkningen och menar att valet genomfördes på ett säkert sätt och att det inte råder någon tvekan om att Joe Biden vann distriket, som är det folkrikaste i Arizona och bland annat innefattar Phoenix.

Donald Trump har uttryckt att han tror att omräkningen, som förväntas bli klar i juli, kommer följas av fler liknande granskningar i Pennsylvania, Wisconsin och Georgia – och sluta med att han bevisligen vann valet och blir återinsatt som president.

Teorin kring att det finns en chans att han kan återvända till Vita huset som president, som han ska ha framfört i samtal med medarbetare, avslöjades först av New York Times reporter Maggie Haberman.

Nu fruktar många republikaner, som lägger allt krut på att besegra demokratiska kandidater i mellanårsvalet och återta representanthuset och senaten, att Donald Trump kan förstöra deras chanser att leverera ett samlat budskap till väljarna.

– Konspirationsteorierna och retoriken om valfusk hjälper att hålla en del av publiken fortsatt engagerad, men de gör inget för att locka över andra väljare, särskilt de som bryr sig om plånboksfrågor, till vår sida, säger en person nära Trump till CNN.

Försöker kompromissa med Trump

– Det kommer en punkt då valfuskgrejerna bara blir tråkiga. Det har gått sex månader och jag tror att vi är där nu. Han kan gå igenom sina största hits, men han måste nog lägga till lite nytt material.

Vissa i kretsen kring expresidenten hoppas att han ska ta möjligheten under sommaren att leverera budskap som republikanska kandidater kan använda i valrörelsen nästa år. Andra menar att det är skrattretande att tro att han ska fokusera på något annat än valet 2020, uppger CNN.

Enligt tv-kanalen försöker republikanske senatorn Lindsey Graham, en nära allierad till expresidenten, att jobba fram en kompromiss med Trump.

Han har insett att det är meningslöst att få honom att bortse från valförlusten och har uppmanat Trump att hålla ett tal som är två tredjedelar framåtblickande och en tredjedel klagomål över valet, enligt CNN:s källa.

– En bra rådgivare borde säga till honom att titta framåt och inte blicka bakåt. Det skulle vara goda råd. Men en av Trumps superkrafter är att han vet exakt vad hans publik vill ha. De vill ha hitsen och listetta just nu är ”Stop the steal”. Det finns inte en chans att han skulle hålla ett tal utan att spela den låten, säger republikanske valstrategen David Kochel till CNN.

Joe och Jill Biden.