Upptrappningen mellan Israel/Palestina maj 2021

Carl Bildt: Därför blir det vapenvila inom 48 timmar

Av: 

Amanda Hällsten

NYHETER

Inom 48 timmar blir det vapenvila mellan Israel och Hamas.

Det säger tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt.

– Det går åt väldigt mycket ammunition. Hur mycket mer har de? säger han i ”Morgonstudion” i SVT.

Efter ett uttalande från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på Twitter har flera israeliska medier börjat spekulera kring om det kan bli vapenvila mellan Israel och Hamas inom kort, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

En källa inom den israeliska militären säger också att Israel överväger om det snart kan vara läge för vapenvila, skriver AFP.

Carl Bildt, tidigare stats- och utrikesminister, är inne på samma spår. I SVT:s ”Morgonstudion” säger han att han tror att det blir vapenvila inom 48 timmar.

– Det är mönstret på de här Gaza-krigen. Nu säger de att Hamas har skjutit 3 300 raketer, det är väldigt mycket. Har man så många? Israelerna har gjort mer än 1 300 flyganfall, det går åt väldigt mycket ammunition. Hur mycket mer har de? Det här är ett krig som ingen kan vinna, säger Bildt.

Tidigare utrikesminister Carl Bildt.

Fortsatta attacker mellan Israel och Hamas

Israel menar att syftet med konflikten är att komma åt Hamas, men många civila har fallit offer sedan flygräderna startade. Enligt Gazas hälsomyndighet har 217 palestinier dödats, varav 63 uppges vara barn, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 1 400 personer ska ha skadats.

Samtidigt har Hamas skickat tusentals raketer mot Israel. Israeliska myndigheter meddelar att 12 personer har dödats i Israel, varav två barn, skriver Reuters.

Den upptrappade konflikten mellan Israel och Hamas har pågått sedan den 10 maj. Carl Bildt säger att oroligheterna utlöstes av polisoperationen mot al-Aqsamoskén.

– Det är som att skicka in nazister i Vatikanen. Det utlöser så starka känslor, säger han.

Hundratals israeliska flyganfall har utförts mot Gaza.

Maktkamp mellan grupper på Västbanken

Han säger att det pågår en maktkamp mellan det styrande Fatah-partiet på Västbanken och den terrorstämplade organisationen Hamas, samtidigt som Palestina inte har gått till val på 15 år.

Efter händelserna vid moskén såg Hamas det som en chans att flytta fram sina positioner och ta sig in i den palestinska politiken.

– Hamas är starka politiskt på Västbanken. Samtidigt kommer de Israeliska åtgärderna med vräkningarna, poliserna i al-Aqsamoskén... det är ett gyllene tillfälle för Hamas, säger Bildt.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Våldsamma strider i Israel och Palestina – konflikten eskalerar

ÄMNEN I ARTIKELN

Upptrappningen mellan Israel/Palestina maj 2021

Carl Bildt

Hamas

Israel

Västbanken

Benjamin Netanyahu

Gaza