Låsta dörrar längs fjällturisternas väg till sportlovet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

VÄRNÄS. Länsstyrelsen i Värmland har slagit larm om turisternas rastpauser på väg till skidorterna.

Bensinmacken Mac 45 behöver låsa dörren under vissa tider.

– Man känner sig lite utsatt, säger Veronica Olsson som jobbar där.

Bensinmackar är den senaste av platser i samhället där Stefan Löfven säger att det inte får förekomma trängsel.

I värmländska Värnäs, i den strategiskt viktiga korsningen mellan riksväg 62 och E45, ligger Mac 45.

Här kan lastbilschaufförer tanka diesel, och boende i trakten mötas över en kaffe eller stekt fläsk med löksås. Det är också den perfekta platsen för fjällturister, främst från Västsverige, att stanna för en bensträckare.

– Det är väl det att vi ligger mitt i, om man säger så. När de kommer hit har de kommit ungefär halvvägs, säger Veronica Olsson som jobbar i köket på Mac 45.

Larmet: ”Semester från pandemin”

När sportlovsveckorna drog igång larmade flera kommuner i Värmland att det varit trångt på platser där fjällturister stannar för att ”handla, äta, tanka och gå på toaletten”.

Turisterna sades ha tagit semester från coronapandemin.

Och larmet från Värmland har alltså gett eko ända till statsministern.

– Det får inte förekomma trängsel. Inte på bensinmackar, inte på affärer, inte någonstans. Trängsel ska inte finnas överhuvudtaget, sade Stefan Löfven när gårdagens skärpta restriktioner presenterades.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sa också att man inte ska resa, varken till fjällen eller någon annanstans, om man inte ”känner sig kry och kan hålla alla restriktioner”.

Veronica Olsson jobbar på Mac 45 i Värnäs i Värmland, som svämmar över av besökare under ”stugbytardagar” i fjällen.
Foto: LOTTE FERNVALL
Veronica Olsson jobbar på Mac 45 i Värnäs i Värmland, som svämmar över av besökare under ”stugbytardagar” i fjällen.

Låser dörren under hektiska tider

När Aftonbladet besöker Mac 45 är det tomt och glest. I restaurangen sitter bara två goda vänner på genomresa från Malung.

Det är när det är ”stugbytardag” på skidorter som Sälen och Åre som anhopningen sker, framförallt under helger. Då är hela korsningen blockerad av bilar med takboxar, berättar Veronica Olsson. Hon tycker att årets sportlov varit mer hektiskt än ett vanligt år.

– Det är fruktansvärt mycket folk ibland. Från 11 till 15.30 är det bara kvitto på kvitto med matbeställningar, säger Veronica Olsson.

Mac 45 har glesat ut borden, satt upp lappar om fyra personers-regeln och byggt en handspritshållare av trä i entrén. Toaletten inomhus är avstängd, istället hänvisas toalettbesökarna till en byggnad utanför.

Personalen har också känt sig tvungna att låsa dörren till macken när det är för mycket folk, då en vaktmästare slussar besökarna in och ut.

– Man känner sig lite utsatt här. Samtidigt är det vårt jobb och levebröd. Det blir till att försöka instruera folk, att man ska sitta och vänta om man köpt takeaway, ”vi ropar när det är klart”... man får liksom styra dem.

Foto: LOTTE FERNVALL
Inomhustoaletten har stängts för att minska trängseln.
Foto: LOTTE FERNVALL
Mac 45 ligger ungefär halvvägs till fjällen för resenärer från Västsverige.

Kommunen har erbjudit ”bajamajor”

Det är en svår balansgång för verksamheterna, konstaterar Kicki Lech, säkerhetssamordnare i Torsby kommun där Värnäs ligger.

– De är helt beroende av att ha kunder, och sen samtidigt behöver de låsa dem ute. Det är väldigt svårt kan jag tänka mig att säga stopp och nej, för risken är ju att de inte kommer tillbaka.

Något man gjort från kommunens sida är att erbjuda portabla toaletter till verksamheter längs vägarna, för att folk inte skulle behöva köa inomhus under de hektiska sportlovsveckorna. Men det har ingen än så länge nappat på, vilket NWT först rapporterade.

– Vi hade väl överskattat behovet, säger Kicki Lech.

Foto: LOTTE FERNVALL
På Coop i Torsby har de skaffat en portabel toalett för att hindra smittspridning från fjällturister som bara ska in och låna toaletten.
Foto: LOTTE FERNVALL
Lappen på bajamaja-dörren.

”Vi är glada att de kommer”

Att fjällturisterna i grund och botten är både viktiga och välkomna understryker också Veronica Olsson på Mac 45. Dessutom tycker hon att besökarna sköter sig.

Sedan hon började jobba här 2001 har de gått från att vara en vanlig mack av mindre mått till att bygga ut lokalen med en restaurang som både har lunch- och kvällsservering med fullständiga rättigheter.

– Det är klart att vi är glada att de kommer, det är dem vi lever på. Och det är viktigt för ortsbefolkningen att vi finns. Det finns inte så mycket annat här, säger Veronica Olsson och nickar åt Värmlandsporten, hotellet där det förr bedrevs nattklubb – men som sedan länge är till försäljning och blickar tomt ut över Klarälven.

Foto: LOTTE FERNVALL
Veronica Olsson har jobbat på macken sedan 2001.
Foto: LOTTE FERNVALL
Bakom Mac 45 ligger Värmlandsporten, ett hotell som är till försäljning och senast tjänade som asylboende.
Publicerad:

LÄS VIDARE