Pedofilen använde barnläkarens ansikte

Hämtade bilder på nätet – ”för jävligt”

Publicerad 2021-04-29

På chattforumet Kik kallade han sig ”Erik E”, pedofilen som ville träffa vår fiktiva 14-åring och ha sex.

Han skickade inte bara porrbilder och foton av sitt eget kön. Han skickade också porträtt med ett väl synligt ansikte.

En bildsökning visade att de inte kan ha föreställt ”Erik E”. Det var offentliga foton av en barnläkare i medelåldern.

Aftonbladet och Viafrees program 200 sekunder har under veckan granskat pedofiler som jagar offer på sociala medie-tjänsten Kik.

Vi utgav oss för att vara en 14-årig flicka och fick direkt mängder med sex-meddelanden från män. En av dem vi stötte på var en person som kallade sig för ”Erik E”.

Bilden han använde spårade vi till en barnläkare i medelåldern. Han reagerade starkt när Aftonbladet kontaktade honom:

– Det är för jävligt för vem som helst, men för mig som barnläkare är det en extra obehaglig dimension. Ibland kopplas vi in när polisen ber om undersökningar och utredningar, när det är misstankar om begångna brott, men då är det oftast ännu yngre barn än vad det här handlar om.

Barnläkaren har polisanmält ”Erik E”, men enligt polisen är det svårt att få hjälp av Kik, som inte utan komplicerade och tidsödande rättsprocesser lämnar ut uppgifter om användarna.

”Det här är extra obehagligt”

– Det är klart att man blir påverkad av att någon har skickat ansiktsbilder av mig ihop med könsbilder, säger barnläkaren. Det hade varit obehagligt även om det var till myndiga människor, men det här är extra obehagligt. Om man inte hittar den här personen så finns ju de här bilderna nedladdade hos honom. Ska man tänka riktigt negativt så kanske de dyker upp igen om något år.

– Men det viktigaste är inte min känsla, utan att man stoppar det här som sker hela tiden, säger barnläkaren.

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin, Christoffer Nilsson och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!