Mittenrepublikanerna tvekar i Georgia: ”Är för extrem”

Publicerad 2021-01-05

DALTON.
I sitt sista valmöte som president fortsatte Donald Trump tala om valfusk, och uppmanade Georgia till att rösta i senatsvalet.

Men de mittenrepublikaner som inte längre känner sig hemma i partiet tvekar.

–Trump är för extrem, vi får se om han kan övertyga mig, säger Gregorio Macias, 27.

Georgia avgör idag vilket parti som får makten i USA:s senat – och därmed hur mycket inflytande Joe Biden kommer få som president.

Kvällen före ödesvalet landade Donald Trump i staden Dalton för att ge sin sista pitch för republikanernas kandidater, Kelly Loeffler och David Perdue.

En av de som kommit till Trumps valmöte, är Michelle Burke, 44, som redan har förtidsröstat.

– Vi behöver republikansk majoritet i senaten. Det är enormt viktigt. Om Demokraterna tar de två sätena kommer de i princip ta över världen med sin politik och sina teorier, säger hon.

Hon är rädd att demokraterna, Jon Ossoff och Raphael Warnock vinner valet, eftersom att hon ser dem som radikala. Och det finns en risk att de segrar, säger hon, eftersom att Georgia – något oväntat – vände från att historiskt sett ha röstat på republikanerna, till demokraternas fördel i presidentvalet.

Tror på valfusk

Samtidigt köper hon Trumps världsbild om att det var valfusk inblandat, och det håller många andra på valmötet med om. Även Rona Budgg, 58, som bär en gigantisk ”Make America Great Again”-keps, och örhängen som är formade som maskingeväret AR-15.

– Det var absolut valfusk. Det finns så mycket bevis och vittnen, säger hon.

Budskapet trummas in om och om igen under Trumps möte i Dalton, trots att republikanerna inte lyckats presentera några belägg för det, enligt experter och domstolar.
Eftersom att Biden svärs in som landets president om drygt två veckor, betyder ödesvalet i Georgia extra mycket, säger Rona Budgg.

– Vi måste behålla kontrollen över senaten, för balansens skull. Så att Demokraterna inte har makten i både Vita huset och hela kongressen. Det är bättre om partierna måste förhandla och kompromissa framöver.

Sprickan i partiet

Inom Republikanerna syns en allt tydligare spricka: Å ena sidan de som fortsätter vara lojala med Donald Trump och ställer sig bakom hans påståenden – och å andra sidan mittenrepublikaner som tycker att partiet borde erkänna Biden som segrare.

En bit från publikhavet står Gregorio Macias, 27, och systern Grace Chavez, 29, och iakttar scenen på avstånd. Senatsvalet i Georgia kan komma att avgöras av just sådana som dem, som står och väger mellan partiernas kandidater.

– Trump är för extrem, men vi är här för att höra vad han har att säga. Vi får se om han kan övertyga mig ikväll, säger Gregorio, som oavsett har bestämt sig för att rösta under valdagen.

Syskonen sticker ut i folkskaran. De tror inte på att det finns ett omfattande valfusk och ogillar Trumps hårda retorik. Gregorio berättar att de vuxit upp i ett konservativt hem, men hellre skulle se en ny ledare för partiet.

– Så jag tvekar på hur jag ska rösta till senaten under tisdagen – det kan visserligen vara bra med en republikansk motvikt när Biden blir president, men jag vet verkligen inte ännu.