Regionerna om uppskjutna canceroperationerna: ”Precis på gränsen”

Publicerad 2021-01-14

Situationen i flera av landets regioner är nu mycket pressad.

Fyra län varnar för att pandemin medför allvarlig påverkan på liv och hälsa, och i två skjuts viktiga behandlingar upp.

– Vi är precis på gränsen, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Uppsala.

Situationen är just nu mycket ansträngd i flera av landets regioner, visar länsstyrelsernas veckorapporter till Regeringskansliet.

Sju län rapporterar att den ordinarie vården är påverkad, och i fyra län, Östergötland, Uppsala, Gävleborg och Jönköping, innebär pandemin just nu “allvarlig påverkan på liv och hälsa”.

”Inom länets kommuner är det främst belastningen på personal inom vård- och omsorg som börjar bli övermäktig”, skriver bland annat Östergötland.

Canceroperationer skjuts upp

I Uppsala och Jönköping är läget just nu så allvarligt att viktiga behandlingar skjuts upp, vilket medför ”stor risk för försämrad prognos”.

I Region Jönköping väntar nu fler personer på operation, jämfört med före pandemin.

”Regionen har beslutat att minska operationskapaciteten från den 23 november och den 14 december meddelar de att även viss prioriterad vård kan skjutas upp såsom canceroperationer”, står det i rapporten.

Jobbar 12–13 timmar

Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jönköping, säger att man nyligen aktiverat krislägesavtalet för att hinna ikapp.

– Det innebär att några medarbetare kommer att ha arbetspass upp till tolv, tretton timmar, för att frigöra resurser till operationerna. Vi räknar med att hinna ifatt under en tvåveckorsperiod.

Mats Bojestig bedömer därför läget som allvarligt, men inte katastrofalt.

– Men det är en allvarligt när vi inte genomför det som vi tycker att våra invånare måste ha för att inte ta skada.

”Mycket allvarligt läge”

I Uppsala uppges konsekvenserna bli större ”ju längre pandemin pågår”.

Enligt Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, är situationen just nu mycket allvarlig.

– Vi har sedan mitten av oktober haft en otroligt tung belastning på sjukvården, framförallt på intensivvården, och det tar nu ut sin rätt. När vi nu ser över de stora planerade operationerna, som exempelvis canceroperationer, så står vi inför jättelika utmaningar och det finns en uppenbar risk att flera av dessa måste stå tillbaka om vi inte gör något ytterligare.

Bland åtgärderna nämner han det nyligen aktiverade krislägesavtalet samt möjligheten att snabbt kunna upphandla vårdresurser med privata aktörer. Detta för att bland annat kunna frigöra vårdplatser för eftervård, då omkring en tredjedel av det totala antalet vårdplatser i regionen just nu upptas av covid-19 patienter.

– Stora operationer kräver ju längre eftervård och kan vi exempelvis få hjälp med att frigöra platser från enklare operationer som kanske kräver två dygns vård så ges vi möjlighet att få plast med patienter efter de större operationerna, säger Mikael Köhler.

Precis på gränsen

Men trots insatserna menar han att regionen är ”precis på gränsen”.

– Vi ligger så nära det bara går nu. I början av pandemin kunde vi skjuta på den planerade vården som inte var tidskritisk men det blir allt svårare ju längre tiden går. Och när vi nu befinner oss i ett läge med diagnoser som redan från början är allvarliga, då finns risken att man inte kan rädda dem som trots allt går att rädda till ett längre liv.

Vad kan förändra den här situationen?

– Att coronan viker från samhället. Om den gör det så viker också extrabelastningen på sjukvården. För redan utan covid-19 så befinner vi oss just nu mitt uppe i den tyngsta perioden då människor är som mest sjuka. Vi börjar se en liten vikning dock, och förhoppningsvis är det för att åtgärderna börjat verka.

– Men fortsätt att håll i för tusan!

 

Akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

PODD Vaccinfrågorna

Aftonbladet Daily med vaccinforskaren Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen