Han döms till livstids fängelse för garagemordet

Publicerad 2020-12-30

Christer Hofmeijer, 36, gick in på en däckfirma på Östermalm i Stockholm, iförd mc-hjälm.

Ett par sekunder senare sköt han ihjäl en 28-årig man med flera skott.

Motivet ska ha varit en uppgörelse inom den organiserade brottsligheten.

Nu har Hofmeijer dömts till livstids fängelse för mord samt mordförsök.

Vid 11-tiden den 27 mars larmades flera polispatruller till en skottlossning på Östermalm i centrala Stockholm.

Där hittades en 28-årig man död i ett garage vid en däckfirma.

Nu döms Christer Hofmeijer, 36, till livstids fängelse för bland annat mord, samt mordförsök på offrets vän. Hofmeijer stegade rakt in i lokalen, höjde sitt vapen och sköt mannen med flera skott på nära håll. Därefter sköt han även mot den andra mannen som sprang för sitt liv. Gärningsmannen lämnade sedan platsen på motorcykel.

Tingsrätten bedömer att mordet varit noga planlagt och närmast liknar en avrättning.

”Enligt tingsrätten har åklagaren bevisat att den tilltalade vid den aktuella tidpunkten bar kläder som liknar de som gärningspersonen bar, att han hade en skarpladdad pistol som liknar det vapen som användes vid gärningarna, och att den tilltalade körde motorcykeln. Åklagaren har även bevisat att den tilltalade omedelbart efter gärningarna berättade för andra personer att han var gärningspersonen”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Fastnade på övervakningskamera

Skjutningen fångades av däckfirmans övervakningskamera. Motivet ska ha varit en konflikt i den kriminella miljön. Bland annat ska en kafésprängning samt flera andra våldsamma dåd ha koppling till mordet.

Tidigare i år knäcktes den krypterade chattjänsten Encrochat av fransk polis och Europol, vilket enligt åklagaren bidragit till att motivet i garagemordet stärkts. Tingsrätten gör bedömning går det inte att säkerställa motivet till mordet.

Enligt förundersökningen skulle 28-åringen och hans vän precis sätta sig för att äta frukost då dörren till garaget öppnades och in klev en man iklädd motorcykelkläder och hjälm.

Offret gick mot dörren för att möta mannen, då han först trodde att det var en kund. Motorcykelmannen tog då tag i honom och avlossade flera skott.

Gärningsmannen sköt även mot offrets vän, som dock lyckas fly från platsen och klarades sig utan skador.

36-åringen ska betala skadestånd till offrets anhöriga och vara kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.

 

Vapnet som polisen hittade.