Stad i Kalifornien förbjuder godis i kassorna

TT-AFP

Publicerad 2020-09-26

Berkeley beslutade 2014 att beskatta läsk – nu förbjuder staden godishyllor vid kassorna på livsmedelsbutiker. Arkivbild.

Som första stad i USA förbjuder Berkeley, i norra Kalifornien, försäljning av skräpmat och godis vid kassorna i livsmedelsbutiker.

Stadens kommunfullmäktige röstade enhälligt igenom förordningen, som ska få invånarna att äta bättre. Produkter med stora mängder tillsatt socker eller salt förbjuds i närheten av kassorna. Även drycker med mycket socker och sötningsmedel begränsas.

– Den hälsosamma kassa-förordningen är viktig för folkhälsan, särskilt under covid-19-epidemin, säger Kate Harrison, ledamot i kommunfullmäktige.

Stadens politiker noterar att billig och onyttig mat dominerar hyllorna vid kassorna i livsmedelsbutiker, och att det då är "mer sannolikt att konsumenter gör impulsköp". Sötsakerna vid kassorna gör det också svårt för föräldrar att stå emot barns krav på att köpa godis, menar politikerna.

Förbudet träder i kraft i mars nästa år. Berkeley, som är känt för sitt universitet, har omkring 120 000 invånare. Staden ligger intill San Francisco och är känd för sina folkhälsoinitiativ.

2014 infördes en skatt på läsk, som senare antogs av flera andra städer. Enligt en studie halverades stadens läskkonsumtion till 2017.