Tullen ska kunna stoppa postade vapen

Lars Larsson/TT

Publicerad 2020-10-08

Tullen ska få utökade möjligheter att stoppa paket som misstänks innehålla vapen, ammunition eller explosiva varor. Nu gäller det bara vid misstanke om narkotika. Arkivbild,

Tullen ska kunna stoppa post om den misstänks innehålla vapen eller explosiva varor, enligt ett förslag från regeringen.

Nu är det bara möjligt att lägga en så kallad postspärr om ett paket misstänks innehålla knark.

– Det blir ytterligare ett verktyg för tullen, säger finansminister Magdalena Andersson (S) som råder över tullens lagstiftning i regeringen.

I dag finns möjligheten för Tullverket att beordra Postnord att hålla kvar ett brev eller paket om det misstänks innehålla någon form av narkotika. För vapen går inte det, om det inte finns ett beslut från en åklagare, uppger finansministern.

I en lagrådsremiss föreslår därför regeringen att Tullverket ska kunna använda sig av den så kallade postspärren om en försändelse misstänks rymma vapen, ammunition eller explosiva varor.

– Jag har själv varit hos tullen och hört att det kommer vapendelar i paket och att man är bekymrad över det, säger Andersson och konstaterar att tullen nu får en möjlighet att hålla kvar sådana paket.

Reglerna föreslås gälla även för så kallade kurirföretag som DHL, UPS och liknande paketleverantörer.

Aktörerna blir också skyldiga att anmäla till Tullverket om de misstänker att det kommer vapen eller explosiva varor i försändelser som de hanterar.

Följ ämnen i artikeln