Snökaos – flygplan fick vända i luften

Uppdaterad 2020-10-19 | Publicerad 2020-10-18

Matcher har ställts in och flygplan har fått vända i luften på grund av årets första snöoväder i Norrbotten.

På ett av de tre vändande planen satt Manne Håkansson, 20 år.

– Precis när vi var ovanför Luleå flygplats sa piloten att det inte skulle gå att landa, så vi fick vända planet helt enkelt och åka tillbaka till Arlanda.

Vintern är här. Åtminstone i norra delarna av landet.

I Norrbotten har SMHI gått ut med en klass ett varning med anledning av snöfallet. Uppemot två decimeter snö väntas ha landat lagom till måndag morgon – vilket ställer till det på flera sätt under söndagen.

Tack vare frivilliga med snöskyfflar kunde den damallsvenska matchen mellan Piteå och Eskilstuna äga rum. Annat var det för matchen mellan Umeå och Kristanstad, som tvingades flytta fram till i morgon eftermiddag.

På ett av de tre vändande planen satt Manne Håkansson, 20 år.

Flygen vände i luften

Snöovädret gav minst sagt effekt även tusentals meter upp i luften. Tre plan på väg till Luleå flygplats fick vända i luften.

– Det är ett väldigt utmanande väderläge där man tyvärr inte lyckats få tillräckliga bromsvärden på banan. Det är snöigt, blåsigt och nära noll här, säger Ann-Christin Viklund, flygstationschef på Luleå flygplats.

Ett Norwegian-plan och två SAS-plan hade redan kommit fram när de fick besked att det var för osäkert för att landa.

– Ja, de har legat och cirkulerat och försökt vänta på att man ska få till tillräckliga bromsvärden, men tyvärr fick man vända tillbaka, säger Ann-Christin Viklund.

Snöovädret gav minst sagt effekt även tusentals meter upp i luften. Tre plan på väg till Luleå flygplats fick vända i luften.

Stressigt på Arlanda

På ett av SAS-planen satt 20-åriga Manne Håkansson. Han hade varit på besök i Stockholm och var på väg hem till Boden.

– Precis när vi var ovanför Luleå flygplats sa piloten att det inte skulle gå att landa, så vi fick vända planet helt enkelt.

Beskedet möttes av en del suckar på planet, även om de flesta verkade förstå läget.

– Det var sen när vi landade på Arlanda igen som folk började bli stressade. Många sa att de verkligen behövde komma med nästa plan upp, de hade inbokade möten och jobb de behövde hinna med, säger han.

När Aftonbladet når Manne Håkansson har han fått en plats på nästa plan upp. Om allt går som det ska hinner han hem under kvällen och kan inställa sig på jobbet klockan sju i morgon bitti hemma i Boden.

– Vi rekommenderar resenärerna att hålla nära kontakt med sina flygbolag för att få aktuell information om vad som gäller för deras resa, säger Ellen Laurin, pressansvarig för Swedavia som äger Luleå flygplats.