Sena drinkar på krogen kan stoppas

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2020-11-11

Regeringen överväger ytterligare åtgärder för att stoppa en andra coronavåg.

Bland annat undersöks möjligheter att stoppa alkoholförsäljning på krogen sent på kvällen.

Regeringskansliet “vänder på varje sten”, säger en källa med insyn till TT. En åtgärd som undersöks är att förbjuda alkoholförsäljning på restauranger och i barer exempelvis efter klockan 22.

Det är något som införts i flera andra länder och som skulle kunna ha effekt för att stoppa smittspridningen, särskilt bland yngre. Risken finns dock att det bara blir fler hemmafester i stället.

Men en sådan åtgärd kräver sannolikt ändringar i lagstiftningen. Och då behövs ett riksdagsbeslut.

Regeringen undersöker om det går att stoppa alkoholförsäljningen på krogen sent på kvällen. Arkivbild,

Begränsad verktygslåda

Flera länder i Europa tar åter tuffa tag för att stoppa den eskalerande smittspridningen. I Sverige har strategin framförallt varit att få människor att på frivillig väg följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd och regeringens uppmaningar.

Men nu höjs röster för att det är dags för skärpta och tvingande åtgärder även i Sverige. Men verktygslådan är begränsad, åtminstone vad gäller skarpa förbud.

– Det finns ingen generell rätt för regeringen att vidta speciella åtgärder i kriser, säger Henrik Wenander, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet.

– Men inskränkningen måste alltid stå i proportion till det man vill uppnå, och åtgärderna måste faktiskt leda till de effekter man vill nå.

Ingen lockdown

Någon nedstängning likt andra länder kan inte genomföras här med nuvarande lagstiftning. Att exempelvis införa utegångsförbud, som flera europeiska länder har gjort, är inte möjligt. Samma sak om regeringen skulle vilja förbjuda inrikes resor.

Orsaken är att medborgarnas rörelsefrihet är skyddad i grundlagen. Den är dock möjlig att begränsa om riksdagen stiftar en särskild lag. Det tar dock tid.

Att stänga alla restauranger, barer och kaféer, som görs på flera håll i Europa, är inte heller möjligt med nuvarande lagar. Det krävs i så fall lagändringar.

Regeringen har hittills genomfört några tvingande åtgärder. Publik och deltagare vid till exempel demonstrationer, kultur- och idrottsevenemang har begränsats. Det har gjorts med stöd av ordningslagen.

Besöksförbud har införts på äldreboenden med stöd i socialtjänstlagen. Förbudet upphävdes dock tidigare i höstas.

I våras ändrades skollagen så att regeringen kan stänga grundskolor och gymnasieskolor. Den stängning av gymnasieskolor som gjordes var dock på frivillig väg på rekommendation från regeringen och Folkhälsomyndigheten.

Måste hålla länge

Både regeringen och Folkhälsomyndigheten har hittills ansett att en strategi med rekommendationer är mer långsiktigt hållbar om folk ska orka hålla i under en lång pandemi.

Men regeringen vill ha möjlighet att göra mer. I våras drev man igenom en tillfällig lag som gav regeringen rätt att snabbt meddela särskilda föreskrifter för att exempelvis stänga köpcentrum, barer, nattklubbar, restauranger, kaféer, gym, bibliotek och museer för att hindra smittspridning. Även järnvägsstationer, flygplatser, hamnar och annan infrastruktur skulle kunna stängas eller begränsas.

Men lagen användes aldrig under de tre månader den var i kraft. Och regeringen begärde heller inte att den skulle förlängas.

Ny pandemilag

Nu arbetar socialdepartementet med ett förslag till en ny pandemilag, som ska vara på plats nästa sommar. Fortfarande finns inga direktiv för vad lagen exakt ska innehålla, men tanken är att den ska täcka ungefär de områden som ingick i den kortlivade, tillfälliga lagen.

För det går alltså inte i dag att tvinga gym att stänga i stor skala, förbjuda någon att gå på en full buss eller förbjuda museer att ha öppet.

Vad som går att göra med stöd i smittskyddslagen är att sätta enskilda individer i karantän eller avgränsa ett specifikt område. Men inte heller det är särskilt användbart just nu, eftersom tanken med detta främst är att hitta smittkällan vid ett smittoutbrott. Och det handlar i så fall om mindre områden, som ett hus, en skola, ett kvarter eller liknande. Inte en hel region eller stad.