Operation ”Rädda julen” i fyra länder – coronastänger nu

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Operation ”Rädda julen” pågår nu i åtminstone fyra länder — Norge, Frankrike, Tyskland och England.

Regering efter regering stänger ner samhällena för att kunna öppna till jul.

– Om vi vidtar åtgärder nu är det större chans att vi senare kan ha en normal julfest med släkten, sade Norges statsminister Erna Solberg förra måndagen.

Norge var först ut med att återigen stänga ner samhället, sedan smittspridningen tagit fart igen. Från 29 oktober till början av december tillåts till exempel bara fem personer att mötas privat, utöver hushållets medlemmar, och vid arrangemang inomhus får bara 20 delta, enligt TT.

Dagen efter — den 30 oktober — stängde Frankrike ner igen, och väntas inte öppna igen förrän den 1 december. Med tuffare åtgärder ska närmare 40 000 dagliga coronainfekterade pressas ner till 5 000 smittade om dagen. President Emmanuel Macron motiverade beslutet:

– Vi får se om vi kan upprätthålla hoppet om att fira den viktiga julen som en familj. Om vi har bättre koll på situationen om två veckor, så kan vi bedöma situationen och förhoppningsvis öppna en del affärer igen, i den viktiga perioden inför julledigheten, sade han enligt Radio France International.

Från och med den 2 november, i dag, är det Tysklands tur att under en månad strypa befolkningens aktiviteter, för att pressa ner coronasmittan.

– Vi måste agera nu, sade förbundskansler Angela Merkel enligt Reuters när hon förra tisdagen berättade om nerstängningen, som bland annat innebär att högst tio personer från två hushåll får träffas samtidigt och att restauranger, teatrar, gym och badhus stängs.

Inför nerstängningen cirkulerade ett utkast om de nya reglerna i tysk press, där Merkels stab konstaterade att smittan ökat i nästan samtliga regioner i Tyskland, och att det var viktigt att agera omgående för att försöka undvika kraftiga restriktioner under julledigheten.

I går söndag meddelade premiärminister Boris Johnson lockdown nummer två i England. Den gäller i fyra veckor från och med torsdag 5 november. Bland annat stängs pubar, restauranger, gym och affärer som inte säljer livsviktiga produkter. Däremot får skolor och universitet hålla öppet, vilket inte var fallet i våras.

Boris Johnson motiverade nerstängningen med att julen måste räddas:

– Julen kommer att bli mycket annorlunda i år, kanske till och med mycket annorlunda, men jag hoppas och tror verkligen att vi genom att införa dessa hårda restriktioner kan tillåta familjer över hela landet att träffas, sade han enligt BBC.

PODD Är den andra vågen här?

Aftonbladet Daily pratar med forskaren Emma Frans om vi befinner oss i en andra våg i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE