Barnläkarens kritik mot regionen: Valt att inte ha krisberedskap

Uppdaterad 2020-12-21 | Publicerad 2020-12-15

Inställda operationer, färre vårdplatser och stängning av en akutavdelning.

Vården för landets sjukaste barn tvingas stå tillbaka för pandemin.

Nu riktar läkare och sköterskor på Astrid Lindgrens barnsjukhus hård kritik mot Region Stockholms krisberedskap.

– Vi utsätter barnen för risker på ett sätt vi aldrig gjort tidigare, säger Mikael Finder, barnläkare.

Alla icke-akuta operationer på Astrid Lindgrens barnsjukhus ställs in. Det innebär att coronapandemin nu slår mot några av landets sjukaste barn.

– Vi ställer in planerade operationer, kontroller och viss vård för Sveriges sjukaste barn, som vi bedömer inte får några medicinska konsekvenser. Det får vänta tills att pandemin har lugnat sig. Men vi utsätter barnen för risker på ett sätt vi aldrig gjort förut, säger Mikael Finder, barnläkare och neonatalog på sjukhuset och styrelseledamot i Karolinska universitetssjukhusets läkarförening.

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm, har vädjat till privata vårdbolag om hjälp.

Svenonius: Behöver inte ha en krisorganisation

Irene Svenonius, finansregionråd och högst politisk ansvarig, sa tidigare i veckan att regionen tagit höjd för en stor andra våg. Och att sjukvården kan ställa om för en kris bevisade man under den första vågen i våras, har hon tidigare sagt till Expressen.

– Vi kunde fyrdubbla antalet iva-platser. Vi visade att man i vardagen inte behöver ha en organisation som är planerad utifrån krig eller kris.

Men nu är akutsjukvården hårt ansatt med överbeläggning i intensivvården. I veckan har regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson bett om hjälp från både myndigheter och privata vårdgivare för att kunna bemanna den hårt pressade akutsjukvården.

Mikael Finder och flera andra på sjukhuset som Aftonbladet har pratat med riktar hård kritik mot det man anser är en bristande krisberedskap hos regionen.

Barnläkaren och neonatalogen Mikael Finder.

”Har inga marginaler”

Ett problem som Mikael Finder pekar på är att politikerna flyttat vård från regionens sjukhus till privata aktörer genom Vårdval Stockholm. Det har minskat sjukhusets förmåga att ställa om.

– Hade vi haft kvar de verksamheterna hade vi kunnat ta från den personalen för att stötta upp i vården. Nu har vi inga marginaler, säger han.

Att Björn Eriksson i veckan gick ut och bad privata vårdföretag om hjälp kändes absurt, säger Mikael Finder. Han ifrågasätter att man inte verkar ha skrivit in något i avtalen med de privata vårdbolagen att de är skyldiga att ställa upp med personal vid en kris.

– Att regionen står och behöver be snällt om hjälp från aktörer som får pengar för att bedriva vård när vi samtidigt tar personal från de svårast sjuka barnen säger något om hur man skrivit de här avtalen, säger Mikael Finder.

– Det här hade varit lätt att förutse om man förberett sig för en krissituation. Men regionen har gjort ett val att inte ha en reserv och beredskap för de här situationerna, säger han.

”Hoppas inga barn tar skada”

I vanliga fall ökar man bemanningen på sjukhuset efter nyår då fler barn söker vård för luftvägsinfektioner. Nu kommer många verksamheter istället ha en minskad bemanning, motsvarande sommarbemanning, den perioden.

– Vi hoppas på att infektionssäsongen fortsätter att lysa med sin frånvaro i och med att föräldrar är mer försiktiga nu. Vi vill uppmana alla att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Förhoppningsvis tar inga barn skada av det här, säger Mikael Finder.

En sjuksköterska som Aftonbladet pratat med bekräftar bilden att många upplever en brist på krisberedskap från regionen. Hon säger att sjukvårdspersonalen som är kvar gör sitt bästa för att ge barn och deras föräldrar en bra vård.

Att en operation inte är akut är inte samma sak som att barnen inte lider av att vänta på den.

– Vi i personalen försöker att göra vårt bästa för att kunna hålla patientsäkerheten och göra det bästa för våra små patienter.

– Men regionen måste se till att ha en kraftig handlingsplan för våren. För vi kan inte fortsätta såhär under februari, mars och april. Vi kommer inte orka det, säger sjuksköterskan.

Aftonbladet har sökt Irene Svenonius för en kommentar.

 

PODD Vaccinfrågan: Så kan det funka i regionerna

Aftonbladet Daily med Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare i Region Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen