Låsta positioner inför riksdagens öppnande

Uppdaterad 2018-09-17 | Publicerad 2018-09-16

Det återstår en dryg vecka innan riksdagens ledamöter samlas för att välja en ny talman.

Men med rösterna slutgiltigt räknade är positionerna kring regeringsbildningen lika låsta som de var direkt efter valet.

Ebba Busch Thor hoppas att Stefan Löfven ska ändra inställning.

– Det är först när han tvingas avgå som vi kan föra mer konstruktiva samtal framåt, säger hon.

Det slutgiltiga valresultatet fastställdes under söndagsförmiddagen, och blev detsamma som den preliminära rösträkningen visat.

De rödgröna partierna är fortsatt störst med 144 mandat, följt av Alliansens 143 och Sverigedemokraternas 62.

Vem som ska styra Sverige de kommande fyra åren är alltjämt en öppen fråga – något som partiernas reaktioner på dagens resultat tydligt illustrerar.

Löfven vill bryta blocken

Stefan Löfven sitter fortsatt kvar som statsminister, och upprepar att Socialdemokraternas regeringsunderlag är störst. Till TT skriver han att det nu bara finns en ”konstruktiv lösning för landets bästa: att bryta blockpolitiken”.

Ulf Kristersson står i sin tur fast vid att Alliansens regeringsunderlag är större än regeringens, och att Moderaterna kommer att rösta bort Löfven om han inte självmant avgår.

Jimmie Åkesson sa under Dansk Folkepartis riksårsstämma på lördagen att han inte är främmande för nyval om partiet inte ges inflytande i svensk politik.

När Ebba Busch Thor gästade SVT:s Agenda under söndagskvällen intog hon samma ställning som Kristersson – Alliansen är i nuläget det största regeringsunderlaget.

Hon hoppas att Stefan Löfven ska ändra inställning till att stödja en Alliansregering genom ett blocköverskridande samarbete.

– Det är först nu vi har fått det slutgiltiga valresultatet, och det är först om en dryg vecka som riksdagen öppnar och vi har chansen att pröva stödet för Löfven som statsminister. Jag tror att det är först när han tvingas avgå och inser att han inte har det stöd som krävs för att regera vidare, som vi kan föra mer konstruktiva samtal framåt, säger hon till Aftonbladet.

Att spekulera i andra regeringskonstellationer där KD skulle kunna ingå kallar Ebba Busch Thor ”oansvarigt”.

– Alliansen står stadig.

Viktigt talmansval

Om en dryg vecka, den 24 september, återsamlas riksdagens ledamöter efter sommarens uppehåll. Då ska en ny talman utses – en person som väntas få en mycket stor betydelse under de krångliga regeringsförhandlingarna.

Alliansen meddelade redan före valet att man oavsett valutgång kommer att nominera en egen talmanskandidat – och därmed frångå principen om att största parti nominerar talman.

Socialdemokraterna vill hålla fast vid den principen, men öppnar också för att talmannen hämtas från ett annat parti med stöd på båda sidor av blockgränsen.

När Aftonbladet söker riksdagspartiernas gruppledare om hur arbetet kommer att fortlöpa under den kommande veckan fram till talmansvalet är det dock locket på från samtliga.

Locket på

Fredrik Persson, pressekreterare till Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman, säger att ”kontakter kommer att tas på olika nivåer”.

– Men hur och när är inget vi kommer att diskutera i media.

Karl-Johan Karlsson på Centerpartiets pressavdelning ger samma besked.

– Vi kommer inte kommentera den processen.

Liberalernas presschef Elin Boberg svarar i ett mail:

”Vi kommer att fortsätta att ha en rad möten internt såväl som inom Alliansen. Vi vill i första hand se en Alliansregering och vi kommer inte att samarbeta med SD eller V.”

Ebba Busch Thor säger att det i nuläget inte kommer att föras några samtal över blockgränserna om talmansposten.

– Vi diskuterar med övriga allianspartier. Vi kommer gemensamt att presentera en kandidat – en kandidat som är redig, gedigen och vinner stor respekt.