Wallström om Nobels fredspris

Publicerad 2014-10-10

Utrikesminister Margot Wallström (S) är glad över de båda pristagarna.

Särskilt lyfter hon fram 17-åriga Malala.

– Det är bara att gratulera Malala som verkar vara en ung flicka med en gammal människas vishet och storhet, säger hon.

Unga Malala Yousafzai, 17, är känd för sin kamp för kvinnors rättigheter till utbildning, i de delar av Pakistan där talibaner portat flickor från skolorna. Hon har förekommit flitigt i förhandsspekulationerna om att få Nobels fredspris. Särskilt inför förra årets pris tillhörde hon en av de främsta favoriterna. Indiern Kailash Satyarthi, 60, som sedan början av 1990-talet kämpat mot barnarbete i Indien är dock inte lika känd för den breda allmänheten.

"Fantastiska gärningar"

Inte heller för den nyblivna utrikesministern, erkände Margot Wallström i Aftonblades livesändning.

– Nej, dessvärre gör jag inte det. Men samtidigt är det glädjande att det finns så många där ute som vi aldrig har hört talas om men som gör fantastiska gärningar, säger hon.

Margot Wallström framhöll därefter att hon citerat Malala i tal förut.

– Hon har sagt att största hotet för en taliban är en flicka med en bok. Och att läsa och utbildning för barn och unga flickor är en av de viktigaste saker vi kan åstadkomma för fred i världen.

Belönas för mod

Att priset delades ut till en person från Pakistan och en från Indien, två länder som det råder mycket spänd stämning mellan, sågs genast som en viktig signal från Nobelkommittén.

Men detta ville Margot Wallström inte framhålla.

– Jag tycker man ska se gärningarna som de här personerna står för i sig, inte dra in alla världens konflikter, säger hon.

– De belönas för att de stått upp och varit modiga. I Malalas fall att hon är en ung person men kan uttrycka sig så att hon får världen med sig. Och i det andra fallet en människa som har en hel livsgärning för barns rättigheter bakom sig. Det är det man belönar.

Känner annan favorit

Margot Wallström hoppades att det delade Nobelpriset ska bli en inspiration för mänskligheten om att bidra.

– Jag hoppas det blir en inspiration och också ett erkännande av gräsrotsrörelser, om man ska kalla dem så, och det faktum att det finns så många aktivister där ute som gör skillnad, säger Wallström.

En av dem som på förhand funnits i spekulationerna om att få fredspriset är doktor Denis Mukwege från östra Kongo. Även han hade varit en värdig vinnare, menar Margot Wallström, som jobbat som FN:s sändebud mot sexuellt våld i konfliktområden.

– Jag känner honom mycket väl. Han hade också förtjänat priset. Men de valde så här och det var också ett fantastiskt val, säger hon.

Följ ämnen i artikeln