Man i 45-årsåldern död under Cykelvasan

Av: Cecilia Wugk, Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Under lördagen fick en man som deltog i Cykelvasan i Dalarna hjärtstopp i spåret.

Hjärt- och lungräddning påbörjades men mannens liv gick inte att rädda.

– Den här mannen cyklade och hade kommit sex mil, han hade tre mil kvar när han föll av sin cykel, säger Ulf Hållmarker, ansvarig för sjukvården under Vasaloppsarrangemangen.

Den 45-årige mannen deltog i det 94 kilometer långa cykelloppet när han föll ihop i spåret cirka 25 kilometer från mållinjen i Mora vid 15-tiden på lördagen.

– Den här mannen cyklade och hade kommit sex mil, hade tre mil kvar när han föll av sin cykel. Medcyklisterna konstaterade att han var medvetslös och inte hade puls och de började ge hjärt- lungräddning. Den aktuelle tävlingsläkaren och landstingets helikopter kom dit, men tyvärr gick det inte att få igång hans hjärta igen, säger Ulf Hållmarker tävlingsläkare och ansvarig för sjukvården under Vasaloppsarrangemangen.

Cykelvasan. Arikvbild.
Foto: ULF PALM / TT
Cykelvasan. Arikvbild.

”Har bra beredskap”

Mannen som dog var i 45-årsåldern och hemmahörande i södra Sverige. Mannens anhöriga är underrättade.

– Vi tycker att vi har en god beredskap under den nio mil långa banan för de olika typer av olyckor som kan inträffa i spåret. Under Vasaloppets sommarvecka arbetar närmare 100 personer inom sjukvårdsorganisationen och vi har läkarbilar som kan larmas och snabbt komma fram till olycksplatsen, säger Ulf Hållmarker, tävlingsläkare och ansvarig för sjukvården under Vasaloppsarrangemangen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN