Ernkrans: Fantastiskt kul

Jon Lindhe/TT

Publicerad 2019-01-21

Biståndsminister Peter Eriksson (MP), minister för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans (S) och landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) under en pressträff i riksdagshuset.

Socialdemokraten Matilda Ernkrans blir minister för högre utbildning och forskning, meddelar statsminister Stefan Löfven (S).

– Vi måste se till att vi tillgängliggör högre utbildning i hela vårt land, säger Ernkrans.

Matilda Ernkrans ersätter Helene Hellmark Knutsson (S) som minister för högre utbildning och forskning.

– Det känns fantastiskt kul att kunna få leverera på det mittensamarbete som vi nu har inrättat i svensk politik, säger Matilda Ernkrans vid en pressträff.

Ernkrans har varit riksdagsledamot för Socialdemokraterna sedan 2002 och ordförande i utbildningsutskottet sedan 2018. Innan dess var hon ordförande i miljö- och jordbruksutskottet och hon har även suttit i socialförsäkringsutskottet och kulturutskottet.

NU får hon ansvar för Sveriges högre utbildning. När hon pressenteras av statsminister Stefan Löfven väljer hon att lyfta fram lärarbehovet.

– Vi måste få på plats en attraktiv lärarutbildning så att fler kan och vill välja att bli lärare. Det gör vi bland annat genom att vi faktiskt förbättrar möjligheterna att jobba på en skola samtidigt som man läser en lärarutbildning.

Matilda Ernkrans är född i Hallsberg 1973 och har studerat statsvetenskap, nationalekonomi och sociologi vid Örebro universitet. Hon har tidigare arbetat som arbetsförmedlare.