Kina i EU:s fokus – och tvärtom

Bryssel, TT:s korrespondent

Uppdaterad 2019-03-22 | Publicerad 2019-03-18

Kinas utrikesminister Wang Yi skakar hand med EU:s utrikeschef Federica Mogherini i Bryssel.

Balansgången är svår mellan samarbete och skepsis när EU funderar över sin relation till Kina.

– Vi har mer gemensamt än vad som skiljer oss åt, hävdar motparten.

Kinas utrikesminister Wang Yi rabblar tio punkter på allt mellan synen på FN och kärnvapenspridning till klimatåtgärder och terrorkamp som exempel där Kina och EU står på samma sida.

– Det är bra med konkurrens, men det viktiga är samarbete, säger utrikesministern sida vid sida med EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Hon är mer försiktig och betonar att inget är svart eller vitt.

– Vi har en väldigt bred relation. Vi försöker hela tiden hitta områden där EU och Kina kan arbeta tillsammans på global nivå, säger Mogherini.

Intensiva möten

Måndagens möte i Bryssel består även av en lunch mellan Wang och EU:s samtliga utrikesministrar och sker i en intensiv Kinaperiod. I förra veckan lade EU-kommissionen fram en tiopunktsstrategi om förhållandet till Kina. På torsdag blir det ett av huvudämnena när EU:s stats- och regeringschefer håller årets första ordinarie toppmöte.

Som av en händelse har plötsligt Kinas president Xi Jinping bestämt sig för att samtidigt hälsa på i Italien och Frankrike.

Läget är extra känsligt för både EU och Kina med tanke på hur USA:s president Donald Trump drastiskt förändrat sitt lands politik gentemot såväl Peking som Bryssel.

Från kinesisk sida markeras tydligt att man inte vill höra samma ifrågasättande av kinesiska telekomjätten Huawei i EU som i USA.

– Vi är emot grundlösa anklagelser av politiska skäl och försök att knäcka ett utländskt företag. Vi anser att sådana försök är abnorma och omoraliska, säger utrikesminister Wang Yi i Bryssel.

EU-strategi

Men också inom EU är oron stor för Huawei. En av punkterna i förra veckans strategi är att EU ska ta fram ett gemensamt förhållandesätt till säkerheten i 5G-nät.

I strategin påpekas också att människorättssituationen i Kina snarare försämras än förbättras. Därtill jäser missnöjet över stora kinesiska statsbolags ekonomiska och politiska tyngd.

– Kina håller på att bli mer ambitiöst och expansionistiskt och det är viktigt att sätta regler och se till att vi följer dem, säger Litauens utrikesminister Linas Linkevicius på väg in till måndagens lunchmöte med Wang Yi.

ANNONS