Regeringen vill ta fram rättvisemärkning för kobolt

Uppdaterad 2018-03-12 | Publicerad 2018-03-09

Kobolt är avgörande för omställningen till elbilar – men utvinningen leder till grova brott mot mänskliga rättigheter.

Nu vill regeringen ta fram en helt ny hållbarhetsmärkning för mineraler och metaller.

– Det här finansierar köp av vapen och leder till barnarbete och sexuellt våld. Sverige måste göra vad vi kan, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Kobolt och andra mineraler är helt avgörande i omställningen till elbilar och ett grönare samhälle. De finns också i våra mobiltelefoner och surfplattor.

Efterfrågan på kobolt ökar nu rekordsnabbt i världen. Samtidigt leder utvinningen till grova brott mot mänskliga rättigheter.

Aftonbladet har nyligen i ett uppmärksammat reportage granskat förhållandena på plats i Kongo-Kinshasa, och visat hur sjuåriga barn deltar i det tunga, giftiga arbetet.

En granskning som väckte starka känslor – också i den svenska regeringen.

– Man får ont i magen när man ser barn på det här sättet, sa näringsminister Mikael Damberg i februari.

Barn arbetar i koboltgruvor i Kongo

Ska utreda märkning

Att som konsument veta var och hur mineralerna i elektronikprodukterna har utvunnits har hittills varit omöjligt. Någon rättvisemärkning, som för bananer och kaffe och trävaror, finns inte.

Det vill regeringen nu ändra på.

På torsdagen fattade regeringen ett beslut att låta Myndigheten för tillväxtanalys se över möjligheterna till spårbarhet och hållbarhetsmärkning för metaller och mineraler.

Myndigheten ska också ta reda på vad regeringen kan göra för att öka efterfrågan på hållbara mineraler, som anses avgörande för att att uppnå klimatmålen.

Utredningen ska vara klar i februari nästa år, enligt beslutet.

Leder till våldtäkter

Aftonbladet träffade utrikesminister Margot Wallström (S) och närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) på utrikesdepartementet i Stockholm.

Margot Wallström säger att hon först insåg behovet av märkning när hon för jobbade i FN med frågor om sexuellt våld, särskilt i Kongo, där mer än hälften av all kobolt utvinns.

– Mineraler finansierar köp av vapen. Med det följer utnyttjande av barn, rent slavarbete i de här gruvorna. Men också våldtäkter. För mig blev sambandet uppenbart, säger hon.

Enligt Wallström har den amerikanska lagstiftning, som också införts i EU, och som reglerar mineralerna guld, tenn, volfram och tantal gett goda resultat.

”Skumma rebellgrupper”

Men för kobolt, liksom för metaller, saknas motsvarande lagstiftning.

– Vi kan inte låta skumma rebellgrupper och regimer kontrollera detta. Sverige måste göra vad vi kan och bidra internationellt. Det finns goda möjligheter att bygga vidare på existerande lagstiftning, säger Margot Wallström.

Mikael Damberg vill att företag som agerar hållbart också ska kunna göra reklam för det.

– Jag tror inte att den som köper en elbil vill att den ska innehålla mineraler som har producerats på ett helt felaktigt sätt, säger han.

Kan Sverige verkligen ta fram den här märkningen på egen hand?

– Vi kommer att behöva samarbeta på EU-nivå längre fram. Det här är ett första steg. Vi gör en egen utredning för att få bättre argument. Då blir det lättare att övertyga andra, säger Mikael Damberg.

Spåras med ny teknik

Vad har ni fått för respons från Volvo, som inom kort ska börja tillverka elbilar i stor skala?

– Vi har inte pratat med dem. Men jag tror att många svenska företag skulle tycka det var intressant att veta att de produkter de använder utvunnits på ett schysst sätt, säger Damberg.

– Om man bara pressar priser kommer man att få hållbarhetsproblem längre fram. Det är inget vi konsumenter vill ha.

Hur skulle det gå till i praktiken att spåra mineraler i ett fattigt och kaotiskt land med demokratiska problem som Kongo-Kinshasa?

– Man sa samma sak om skogsprodukter också, att det inte skulle gå. Men med ny teknik kan vi spåra på ett helt annat sätt än tidigare, säger Damberg.

”Förstår sig på pengar”

Men går det att samarbeta med ett land som Kongo?

– Bara till viss del. Men man ska följa pengarna. Och de förstår sig på pengar, säger Wallström.

När kan vi få se rättvisemärkta mobiltelefoner och elbilar?

– Det är svårt att säga. Men om vi tar fram ett bra förslag tror vi att Europa kommer att lyssna, säger Margot Wallström.

Fotnot: Läs Aftonbladets granskning av koboltutvinningen i Kongo-Kinshasa här.