Anders Thornberg ny rikspolischef

Utnämningen hyllades genast av Polisförbundet

Publicerad 2018-02-01

I går lämnade Dan Eliasson posten som rikspolischef.

Nu har regeringen utsett Anders Thornberg, 58, till hans efterträdare.

Han lämnar rollen som chef för Säkerhetspolisen, en post han suttit på sedan 2012.

– Jag har det största förtroende för svensk polis, säger Thornberg.

I går kom beskedet att den hårt kritiserade Dan Eliasson slutar på posten som rikspolischef efter tre år. Han har av regeringen i stället utsetts till ny generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

I dag torsdag, klockan 12.30, utsågs Anders Thornberg, som sedan 2012 varit chef för Säkerhetspolisen, Säpo, till ny rikspolischef. Den som gav beskedet var justitieminister Morgan Johansson (S).

– Min bild är att han har ett stort förtroende internt i polisen och även externt. I sin roll som Säpochef har han medverkat till att öppna upp Säpo med mer dialog och mer kommunikation utåt, säger Johansson.

Thornberg, som varit polis i olika roller i 37 år, tillträder sin post den 15 februari. Han gick ut polishögskolan 1981.

– Jag kommer att fokusera på kärnverksamheten. Jag ser en polis som flyttar fram sina positioner mot brottsligheten genom ökad samverkan, nationellt och internationellt, säger Thornberg.

Ska ”säga som det är”

Han slog på presskonferensen också fast att hans ledarskap kommer att präglas av att han ska ”säga som det är”.

Thornberg vill nu lyssna in polisen innan han går vidare i sitt arbete. Men han gav sin vision av hur han vill att framtiden för svensk polis ska se ut.

Han vill se en öppen polis som bejakar den verklighet som finns och är förankrad hos medborgarna. Han vill dessutom öppna upp polisen för hela samhället.

– Jag har stor respekt för kompetensen hos svensk polis, säger han.