Ett dygn efter fredsplanen: Minst 100 döda i Syrien

Publicerad 2016-09-11

USA och Ryssland presenterade en fredsplan för Syrien.

Ett dygn senare har minst 100 civila dödats i intensiva bombräder.

USA:s utrikesminister John Kerry och Rysslands motsvarighet Sergej Lavrov skakade hand och nickade åt varandra. De har kommit överens om en plan för att få fred i Syrien. Kriget har slitit sönder landet och lett till den största flyktingkrisen sedan andra världskriget.

”Början på slutet”

Avtalet som presenterades under fredagen innebär att alla sidor i konflikten ska följa ett vapenstillestånd när solen går ner den 12 september. Parterna kräver tillgång till alla svårtillgängliga områden, inklusive staden Aleppo, för att kunna nå ut med humanitär hjälp till de områden som annars är för farliga att ta sig in i.

– Vi hoppas att det här ska vara början på slutet för de civilas lidande, säger Bassma Kodmani, talesperson för den syriska oppositionen.

USA och Ryssland har även sagt att de efter en veckas eldupphör kommer att inrätta en gemensam bas för att bekämpa terrorgruppen IS och före detta Nusrafronten.

Barn och unga dödade

Men bara timmar efter att fredsavtalet slutits har bombräderna i Syrien intensifierats, uppger oppositionella aktivistgrupper. Inom ett dygn hade minst 100 civila – flera av dessa barn – dödats i olika flyganfall, rapporterar Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Vid en marknadsplats i den rebellkontrollerade staden Idlib dödades minst 58 personer i en bombräd – och i Syriens största stad Aleppo dödades minst 42 personer i olika attacker.

Det kommer också rapporter om att flyganfall genomförts mot städerna Anadan och Hreitan, i närheten av Aleppo.

Avbryta extremistsamarbete

Fredsplanen innebär en nationell vapenvila. Enligt den syriska nyhetsbyrån SANA har regimen i landet, med president Bashar al-Assad i spetsen, godkänt överenskommelsen.

Avtalet ska även vara förankrat med fler parter i Syrien medan andra rebellgrupper är skeptiska och anklagar regimen för att ha brutit tidigare eldupphör. USA ska försöka övertyga de mer moderata rebellerna att avbryta samarbetet med extremister.