Elitens Trumpplan kan falla – på deras egen regel

Uppdaterad 2016-03-07 | Publicerad 2016-03-05

I natt kommer första styrkeprovet för etablissemangets anti-Trumpvapen.

Biter de inte står hoppet till konventet som doldiskandidaten John Kasich tror blir avgörande.

– Jag tror ingen kommer samla ihop tillräckligt med delegater, säger han.

Men då kan eliten falla på sin egen regel.

I kväll och i natt kommer de fyra kvarvarande republikanska presidentkandidaterna slåss om totalt 155 delegater från Kansas, Kentucky, Louisiana och Maine.

I staterna är det också bara registrerade republikaner som får säga sin mening i kväll, något som kan öppna för Marco Rubio, Ted Cruz och John Kasich. De oberoende rösterna har hittills i primärvalet främst gått till Donald Trump.

Och inför lördagens primärvalsomgång ligger partietablissemangets mardröm Donald Trump också i klar ledning med sina 319 delegater. Närmst bakom är Texassenatorn Cruz med sina 226, skriver Reuters.

Plockat fram anti-Trumpvapen

Trots att flera delegatstunga stater inte avgörs förrän 15 mars kan kvällens resultat ge en klar fingervisning om etablissemangets pågående anti-Trumparbete, där bland annat Mitt Romney plockades fram för att såga miljardären, ger något resultat.

Om miljardärens segertåg tuffar på i oförändrad takt kan nästa valomgång med Florida och Ohio bli en riktig rysare för partieliten. Där tar nämligen vinnaren alla delegater till skillnad från hur det varit hittills då det främst har handlat om en proportionerlig fördelning efter resulatet.

De flesta experter menar att för John Kasich är omröstningen i hemstaten Ohio direkt avgörande. Men själv menar han att det är först på partiets konvent som hela nomineringsracet kommer att avgöras – i en andra omröstningomgång.

Han tror nämligen inte att någon av kandidaterna kommer att lyckas skramla ihop en egen majoritet på 1 237 delegater innan primärvalscirkusen är över. Han säger att han är helt övertygad om att det kommer att avgöras i en omröstning där primärvalsresultaten inte längre binder delegaterna till den vinnande kandidaten från deras hemstat.

– Mitt folk säger att ingen kommer komma till konventet med tillräckligt med delegater och då står vi inför ett helt nytt spelfält, säger Kasich.

Kasich befarar ”fulspel”

Hans enda farhåga är då att ”fulspel” i kulisserna kan bli utslagsgivande.

– Du kan inte ha en grupp människor som sitter i rökiga rum och är etablissemanget, det måste gå rätt till, säger han enligt Politico.

– Min enda farhåga inför konventet är att dessa intressen kommer dominera och vi måste förhindra det.

Får Kasich rätt så kan dock de ”intressen” han nämner ha grävt sin egen grop inför ett eventuellt avgörande på konventet.

2012 röstade nämligen partieliten inom republikanerna fram en ny regel som sa att för att en kandidat ens ska vara valbar på konventet så måste denne ha tagit hem segrar i åtta stater under primärvalet, skriver The Hill.

Problemet med ”situationsregler”

I nuläget är Ted Cruz närmaste, men han har ändå bara fyra stater som ”sina”.

Anledningen till att regeln togs fram var att partiet ville stoppa Rand Paul som försökte ”knycka” nomineringen från etablissemangets favorit Mitt Romney, skriver The Hill.

– Det visar på problemet med att göra regler för ett val för att försöka fixa problemen från ett tidigare, säger statsvetarprofessorn Josh Putnam, vid University of Georgia, till The Hill.

– Det är ett recept på oplanerade konsekvenser.

Det går dock att återigen skriva om regelboken för att stoppa Trump. Då måste det nya förslaget vinna en omröstning bland delegaterna på konventet.

LÄS ALLT OM HUR PRIMÄRVALEN FUNKAR HÄR

ANNONS