Nya Palmeförhör med ex-agent – om Stay Behind

Uppdaterad 2016-02-25 | Publicerad 2016-02-22

Den hemliga organisationen Stay Behind skulle försvara Sverige i händelse av en sovjetisk ockupation – men har också kopplats till mordet på Olof Palme.

Nu går ex-agenten Donald Forsberg ut med sitt vittnesmål om en hemlig spaningsoperation under kvällen då statsministern mördades.

– Jag mötte två personer från den här gruppen i centrala Stockholm men att de skulle ha varit involverade i mordet är rent nonsens, säger Donald Forsberg.

Donald Forsberg, 69, arbetade fram till mitten av 90-talet som attackdykare och hemlig agent för den svenska militära underrättelsetjänsten. Han uppger också själv att han varit till viss del engagerad i försvarsorganisationen Stay Behind.

På senare år har han engagerat sig i Palmeutredningen, bland annat har han lett dykningar efter Palmevapnet samt förmedlat kontakt mellan Mårten Palme och Christer Pettersson - ett möte som inte hann bli av innan Christer Pettersson dog.

Nu går han ut offentligt med ett vittnesmål från mordkvällen som han avgivit så sent som i våras då han kontaktades av Palmegruppen och förhördes upplysningsvis.

Träffade två personer

Det handlar om ett möte med två personer i Kungsträdgården på kvällen då Olof Palme mördades. Enligt Donald Forsberg var de två personerna aktiva i en Stay Behind-grupp med inriktning på samband och radiokommunikation. Gruppen leddes av en kvinna vid namn Barbro - som pekats ut som misstänkt delaktig i mordet på Olof Palme av tidigare operativa chefen på Säpo, Olof Frånstedt.

– Jag var på väg till restaurang Capri på Nybrogatan med en bekant när jag vid 19-tiden träffade de här två personerna som jag kände lite grann. Jag tänkte genast att de ska ut och spana med den här gruppen som de brukade göra, säger Donald Forsberg.

Han berättar att gruppen, som de två männen var aktiva i, ofta rörde sig i centrala Stockholm om kvällarna med walkie-talkies.

– De hade de här apparaterna innanför sina rockar men då och då var de ju tvungna att dra upp antennerna och blotta sig när de skulle ha samband. Och troligen är det därför det finns så många vittnesobservationer av walkie-talkies under kvällen då Palme mördades, säger Donald Forsberg.

Hade krigstida uppgift

Grupperingens syfte var enligt Donald Forsberg att öva samband i stadsmiljö - vilket man gjorde i samarbete med Föräldraföreningen mot narkotika, FMN, som samlade in uppgifter om gatulangning.

– Vid ett krisläge fanns det en uppgift att fylla och det ville man öva på i fredstid. Samtidigt hjälpte man FMN med att förmedla uppgifter om knarklangare till en kommissarie på Rikskrim så det var två flugor i en smäll, säger Donald Forsberg.

Att gruppen skulle ha haft något att göra med mordet på Olof Palme ser han som "nonsens".

– De utförde ett behjärtansvärt jobb i kampen mot knarket. Att det skulle ha haft något att göra med mordet på Palme är så bortom vett och förnuft att jag inte ens reflekterat över att vända mig till polisen, säger Donald Forsberg.

Samtidigt målar andra kännare inom underrättelsevärlden upp en annan bild.

I andra delen av sina memoarer, "Spionjägaren", skrev Olof Frånstedt att han blev kontaktad av gruppledaren Barbro 1975 då hon sökte sanktion hos Säkerhetspolisen för spaningen i Stockholms city som enligt hennes uppgifter då var inriktade på "extremister på vänsterkanten" samt nazister.

Efterlyser observationer

Efter Palmemordet kom Olof Frånstedt att minnas mötet med Barbro. "Ju mer jag funderade på det, desto säkrare blev jag att det kunde ha ett samband med mordet på Olof Palme", skriver han. Om hennes spaningsverksamhet skriver han att den "kastade en mörk skugga över Palmemordet".

Att det pågick en spaningsoperation under mordkvällen bekräftas av Olof Palmes statssekreterare Ulf Dahlsten (S) i Gunnar Walls bok "Konspiration Olof Palme" där misstankarna mot Stay Behind behandlas.

– De var nere vid Tunnelgatan och gick med walkie-talkies. Det är fortfarande lite oklart för mig om de var på officiellt uppdrag eller om det var någonting de själva hittat på att de skulle göra. Men det handlade om knark, säger Ulf Dahlsten till författaren.

Palmegruppen vill inte kommentera vittnesmålet från Donald Forsberg men uppger att man fortsättningsvis utreder observationer av personer med walkie-talkies under mordkvällen. Sedan en tid tillbaka arbetar en utredare, kriminalinspektör Allan Emretsson, dessutom företrädesvis med uppslaget.

– Är det folk som har gjort iakttagelser av personer som bär på någon walkie-talkie på och i närheten av brottsplatsen som inte har hört av sig så skulle vi vara mycket intresserade av att få in de observationerna, säger Dag Andersson till Aftonbladet.