Anita, 83, i fejd med greven: ”Nu är måttet rågat”

Chockhöjda arrenden orsakar ilska – nu avgörs tvisten i rätten

Uppdaterad 2020-09-28 | Publicerad 2020-09-27

Sedan 10 år pågår den bittra tvisten på Mörkö utanför Södertälje. Sommarstugeägare hävdar att greven vill bli av med dem för att “finare” folk ska flytta in.

– Jag är förtvivlad, jag älskar det här stället över allt på jorden, säger ensamstående pensionären Anita Nyström.

Drygt 40 stugägare har nu tagit konflikten till Hyres- och arrendenämnden i Nacka tingsrätt. En av dem är Anita Nyström, som har fått en föreslagen höjning från 40 000 kronor om året till 72 000 kronor i arrende för tomten som hennes lilla hus står på. Sen tillkommer KPI, konsumentprixindex på 10 procent, till grevefamiljen Bonde som äger marken.

– Sammanlagt blir det över 6 600 kronor i månaden bara för råmarken, grus och gräs. Sen tillkommer kostnaden för el och vatten som vi dragit in själva. Det kommer inte att gå, redan nu måste mina barn hjälpa till med kostnaderna, säger Anita Nyström.

Bor i 34 rum och kök

På ”paradisön” Mörkö finns idylliska kohagar, nära till havsvatten. På öns norra sida huserar familjen Bonde i 34 rum och kök på 1700-talsslottet Hörningsholm. Mörkö är jorden de ägt i generationer. Men slottsägor är inte billiga i drift. Bara att hålla trädgården och slottsparken i stånd kostar en halv miljon om året, enligt grevinnan, i en intervju med hembygdsföreningen.

Inkomsterna från sommarstugeägarna är viktiga för ekonomin, och höjs vart femte år, trots upprörda protester. 

Tvisten har pågått i flera utdragna domstolsprocesser sedan 2008. Senast vann greven i hovrätten 2014.

Anita Nyströms man Hasse gick bort 2004, hon har hans bild med sig överallt.

Stämningen förändrades 2008

Anita Nyström kom till Mörkö med sin man för 25 år sedan. De rev det gamla rucklet på tomten och byggde upp en ny sommarstuga med avloppssystem, utedass, veranda och makalös utsikt mot Himmerfjärden.

Greven hade beordrat röda hus på ön. De målade grått, med slottets godkännande.

– När vi kom hit första gången sa vi till varandra som i kör, här ska vi leva och dö! berättar Anita Nyström.

Maken Hasse avled i cancer 2004. Han fick som han önskat en begravningsceremoni i Mörkö kyrka. 

En av makens sista önskningar var att få en begravningsceremonin i Mörkö kyrka.

På den tiden var relationen mellan stugägarna och grevefamiljen Bonde hjärtlig. Anita Nyström kallar dåvarande slottsherren Carl Bonde för “Kalle”.

– Han är folklig och mysig. När min man dog ringde han och pratade med mig i säkert 20 minuter, säger hon.

Men de senaste decenniet har stämningen förändrats. Enligt stugägarna på grund ett maktskifte i grevefamiljen.

I rättssalen i Nacka tingsrätt, där Hyres- och arrendenämnden ska avgöra om arrendehöjningen är skälig eller inte hör man ilskna ord mellan bänkraderna. De riktas mot grevens äldsta son Fredric Bonde, som man menar ligger bakom chockhöjningarna. 

“Utpressning!” 

“Han ljuger som en häst!”

Stugan byggde de själva, och drog in vatten och el.

Tvingas sälja sina stugor

Flera av stugägarna hävdar att de har svårt att sälja sina hus på Mörkö, då köparna drar öronen åt sig såg fort de hör om de höga arrendena. 

– Det får ju fruktansvärda ekonomiska följder. Man får mindre betalt för sitt hus nu än när man köpte för 10 år sedan. Trots att man gjort investeringar, säger advokaten Agneta Gustafsson, ombud för stugägarna i konflikten. 

Stugägaren Mary-Ann Lindholm berättar att hon inte fick veta hur mycket arrendet skulle höjas, när hon köpte för tre år sedan. 

– Jag trodde det rörde sig om några procent. Sen fick jag veta att det skulle öka från 24 000 om året till 40 000. Jag kommer nog tvinga sälja huset, säger hon. 

En annan arrendator menar att familjen pressar upp priserna för att ha råd med sitt dyra leverne, som inkluderar vildsvinsjakter och underhåll av ännu ett gods, i Skåne: 

– Känslan bland arrendatorerna på ön är att familjen Bonde vill byta ut sitt kundklientel. Från de som vårdat tomterna i generationer, till överklassen från storstaden.

Delar ut ”hemliga rabatter”

Greve Fredric Bonde ansvarar för de ungefär 220 arrendeställena i familjens bolag Bordsjö skogar AB, som 2019 omsatte nära 70 miljoner kronor. Enligt hans inlaga till nämnden har 120 fastigheter sålts senaste 10 åren, varav 19 de senaste 12 månaderna – vilket enligt Fredric Bonde tyder på att det inte är problem att sälja hus på Mörkö. Han avfärdar argumentet att familjen försöker byta ut klientelet, utan menar att höjningen är acceptabel. Flera av tomterna har till exempel sjöutsikt och strand.

– Konflikter är generellt inte av godo, men ibland är man inte överens och då får man överlåta åt en oberoende part att avgöra hur saker ska lösas, säger han till Aftonbladet när vi ringer.

– Det enda vi kan vara säkra på är att ingen kommer behöver betala mer än vad som är skäligt. Det är precis det som arrendenämnden är satta att pröva. De ska göra opartisk och objektiv bedömning, av de omständigheter som och grunder som parterna åberopat.

Fredric Bonde antyder nu också att personer som Anita Nyström kan få särskilda rabatter på sitt arrende. Skälen är dock inte offentliga, på grund av integritetsskäl:

– Vi gör personliga lättnader för dem där det finns särskilda omständigheter. Det kan till exempel vara att man är gammal, sjuk och inte har råd. De som har kommit till oss och beskrivit den situationen har vi då prövat. Om det kommer en gammal dam som över 80 och som kanske har svårt med pensionen och inte har råd att ha kvar sitt arrendeställe, då är det en självklarhet att vi inte kastar ut henne med huvudet före, säger han.

”Jag sitter i en rävsax”

Pensionären Anita Nyström har precis som andra stugägare även kostnader för en lägenhet i Stockholm, då greven förbjuder stugägare att folkbokföra sig på Mörkö.

Flera av hennes grannar har dock haft problem med att sälja sina stugor och tvingats ner i pris, hävdar hon.

– Jag sitter i en rävsax, jag kan inte betala, men inte sälja. Jag gråter så fort jag tänker på det, och kan inte sova på nätterna, säger Anita Nyström.

Hon har svårt att gå, och hälsoproblem efter hjärtinfarkter och flera operationer, och har spenderat stora delen av året ensam i karantän på Mörkö. Men tomten hon betalar dyrt för har hon ingen större användning av. Ner till bryggan har hon inte tagit sig på fem år för att bada. Ändå önskar hon få vara kvar på Mörkö livet ut.

– Jag är inte religiös men jag tackar att jag får vakna här varje morgon. 

Nämndens beslut väntas komma i slutet av 2020.

Enligt Anita Nyström har flera grannar haft svårt att sälja hus, eftersom arrendena skrämmer bort köparna. ”Jag sitter i en rävsax” säger hon.

Följ ämnen i artikeln