SD vill göra extra satsning på Polisen

TT

Publicerad 2020-09-29

SD-ledaren Jimmie Åkesson vill höja polisers löner för att locka fler till yrket.

Fler och bättre betalda poliser, fler häktes- och anstaltsplatser och statliga ordningsvakter som stärker polisens arbete.

Sverigedemokraterna vill nästa år satsa 11 miljarder mer på rättsliga åtgärder än vad regeringen, C och L gör i sin budget.

I början av nästa vecka presenterar Sverigedemokraterna hela sitt alternativ till regeringens och samarbetspartiernas budgetproposition. Men redan nu aviserar partiet förslag för drygt 11 miljarder kronor, utöver regeringens förslag, för att öka tryggheten och stärka rättsväsendet.

Den största posten – 2,6 miljarder – går till Polismyndigheten, främst till högre löner men också för investeringar i exempelvis kameraövervakning och annat material. Dessutom vill SD satsa 1,5 miljard extra på polisutbildningen, bland annat ska studenterna få betalt för att gå utbildningen.

Fler fängelseplatser

En annan del i SD:s budgetförslag är att satsa på att bygga ut häkten och fängelser. Målet är att fördubbla anstaltsplatserna till 2028.

– Det är ett skriande behov, och det är inget som kommer att avta, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson på en pressträff.

Utöver att bygga nytt vill SD hyra in sig i utländska fängelser, undersöka privata alternativ och "förtäta" anstalterna, till exempel fler våningssängar. Nästa år handlar det om 2,2 miljarder och totalt 7,9 miljarder över tre år.

Patrullerande ordningsvakter

Partiet vill också införa statligt anställda ordningsvakter som ska jobba tillsammans med polisen för att skapa trygghet. För 2021 avsätts 2,5 miljarder för detta.

I förslaget finns inga preventiva åtgärder för att motverka att personer hamnar i kriminalitet.

– Man ska inte underskatta preventiva åtgärder, men här och nu är det repressiva åtgärder som behövs, säger Jimmie Åkesson.

SD uppger att man under de närmaste tre åren lägger runt 36 miljarder mer än regeringen, C och L på trygghet och rättsväsende.