Jordaniens prins Hamza: ”Det här kan vara mitt sista meddelande”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Maktkampen i Jordanien har eskalerat snabbt under påskhelgen.

Kung Abdullah anklagar sin halvbror, prins Hamza, för kuppförsök.

Prinsen svarade med att skicka ut en video där han säger att han sitter i husarrest.

– Det här kan vara mitt sista meddelade, säger han i filmen som skickades till BBC.

Mer än ett dussin nära förtrogna till prins Hamza greps på lördagen. Jordaniens utrikesminister och vice premiärminister Ayman Safadi sa på söndagen att underrättelsetjänsten hade stoppat ett kuppförsök i sin linda.

Han påstod att Hamza hade samarbetat med en utländsk regering för att ”destabilisera kungadömet”, uppger The Guardian. Safadi hävdade också att en man med koppling till utländska spioner hade kontaktat Hamzas fru, prinsessan Basmah, om att flyga ut henne ur landet.

Prins Hamza spelade under söndagen in en sex minuter lång video där han uppger att han sitter i husarrest i sitt hem. Via sin advokat förmedlade han filmen till brittiska BBC.

– Jag gör den här inspelningen för att förtydliga att jag inte deltar i någon konspiration eller skamlig organisation eller utlandsstödd grupp, som det alltid hävdas här när någon talar ut.

Kritik mot kungen

Hamza är skarp i sin kritik mot kung Abdullah.

– Jag är inte ansvarig för regeringens sammanbrott, för korruptionen och för den inkompetens som har varit förhärskande i vårt styre de senaste 15–20 åren och blivit värre det senaste året.

– Nu har det kommit till en punkt där ingen kan uttrycka sin åsikt om någonting utan att bli förföljd, gripen, trakasserad och hotad.

Prins Hamza säger att han fick hembesök av en högt uppsatt militär på söndagsmorgonen. Beskedet: Du får inte lämna ditt hem, bara träffa din familj, inte twittra och inte kommunicera med människor.

Hamza uppger att hans telefon och internet har stängts av. Filmen spelades in på en satellittelefon.

– Det är är mitt sista sätt att kommunicera och jag har informerats av operatören att de instruerats av stänga av den. Så det här kan vara mitt sista meddelande.

Prins Hamza säger i filmklippet att han sitter i husarrest.
Prins Hamza säger i filmklippet att han sitter i husarrest.

Son till amerikanska

Prins Hamza är son till Jordaniens ex-kung Hussein och den USA-födda änkedrottningen Noor. Han beskrevs av sin far som ”min ögonsten” men ansågs för ung och oerfaren för att ta över tronen när Hussein dog 1999.

I stället blev halvbrodern Abdullah kung. Han utnämnde först Hamza till kronprins, men drog tillbaka titeln 2004 och gav den i stället till sin son.

Maktkampen som nu förs inför öppen ridå har föregåtts av spänningar inom kungahuset den senaste tiden, uppger den jordanska journalisten Rana Sweis för BBC:

– Den förra kronprinsen är också populär. Han har en uppenbar likhet med sin far, kung Hussein, och är dessutom extra populär hos de lokala stammarna.

Drottning Noor ryckte på söndagen ut till sin sons försvar på Twitter:

”Ber för att sanning och rättvisa ska segra för alla oskyldiga som fallit offer för detta elaka skvaller”.

Foto: Yousef Allan / TT NYHETSBYRÅN
Kung Abdullah II anklagar sin halvbroder, prins Hamza, för kuppförsök.

Jordanien-analytikern Labib Kamhawi säger till nyhetsbyrån AP att kung Abdullah fick nog när prins Hamza antydde att han skulle vara ett alternativ till tronen:

– Det här är något kungen inte accepterar eller tolererar. Det är därför vi ser detta hända. Ärendet är nu mer eller mindre avslutat.

Omvärlden stöder kungen

Omvärlden har hittills unisont ställt sig på kung Abdullahs sida. Såväl länderna i närområdet som USA, Storbritannien och Arabförbundet har uttalat sitt stöd.

Den snabba utvecklingen förvånar dock bedömare som följer Jordaniens politik.

– Skadan har redan skett. För första gången är det någon som har skakat om bilden av ett fredligt, stabilt kungadöme, säger en tidigare jordansk minister till Reuters.

Oded Eran, tidigare Israel-ambassadör i landet, spelar dock ner uppgifterna om att prinsen var på väg att försöka störta kungen.

– Man kan inte genomföra en kupp i ett land som Jordanien utan militärens inblandning. Som det ser ut så finns det inga sådana indikationer, säger han enligt TT.

Fotnot: Här kan du läsa BBC:s utskrift, på engelska, av hela prins Hamzas videomeddelande.

Publicerad: