En insamling har startats för mördade Elin: ”Tillsammans kan man göra mycket”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Elin var 18 år när hon hittades död. Samtidigt som polisutredningen fortsätter och den misstänkte mördaren genomgår en liten sinnesundersökning så har en insamling till Elins minne startats.

– Det är en fruktansvärd tragedi att mista sin dotter när hon bara är 18 år gammal. Allt vi kan göra för att hjälpa vill vi göra, säger Fredrik Hanborn, ordförande i föreningen Skånes Änglar.

När 18-åriga Elin försvann från det lilla skånska samhället Höör gick många ut för att leta efter henne. Ingenting tydde på att hon försvunnit frivilligt och förutom polis så slöt ett stort antal vänner, familj och frivilliga upp för att söka i området.

Efter ett dygn hittades Elin död. Sorgen efter 18-åringen, som av vänner och familj beskrivs som omtyckt och omtänksam, glad, sprallig med glimten i ögat, lade sig tung över Höör.

Flera minnesstunder har hållits för henne.

– Jag kan inte riktigt fatta att det har hänt. Jag försöker hålla det från mig, sa vännen Eloise när Aftonbladet mötte henne.

Elins misstänkte mördare är en tidigare ostraffad man i 25-årsåldern. De båda ska ha känt varandra och när det blev känt att Elin var försvunnen delade han efterlysningen av henne i sina sociala medier. Några timmar senare var han själv gripen.

Den misstänkte mannen sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet som misstänks ha ägt rum i hans bostad.

– Han erkänner att han berövat henne livet men förnekar mord på grund av bristande uppsåt, sa mannens advokat Maria Grosskopf under häktningsförhandlingen.

Elin blev bara 18 år.
Foto: Privat
Elin blev bara 18 år.
Foto: Krister Hansson

”Ska få möjlighet att sörja”

Nu har föreningen Skånes Änglar startat en insamling till Elins minne. På kort tid har 37 000 kronor inkommit, pengar som ska gå oavkortat till Elins familj.

– Pengar kan inte ge någon tillbaka men det kan ge familjen möjligheten att få vara hemma och sörja. Att mista sin dotter, bara 18 år gammal, är en fruktansvärd tragedi, säger Fredrik Hanborn som är ordförande för föreningen.

Skånes Änglar startades 2018 i första hand för att hjälpa utsatta barn i Skåne. De har bland annat anordnat två julaftnar för 37 barn och deras familjer, med julklappar och mat. Men när nyheten om mordet på Elin nådde medlemmarna kände de att de ville hjälpa till.

– Det är så lätt att sitta hemma och tycka att samhället är skevt. Och visst kan det vara svårt att göra något ensam. Men tillsammans kan man göra nytta, det har vi märkt så mycket i vårt tidigare arbete, säger Fredrik Hanborn.

Foto: Krister Hansson
Blommor, ljus och fotografier vid en minnesplats för Elin.
Foto: Krister Hansson

Polisens två spår

Samtidigt som insamlingen startats pågår även polisutredningen som är långt ifrån klar.

– Det är två spår som vi följer. Dels den tekniska bevisningen som vi nu analyserar, bland annat det vi tror är mordvapnet. Det andra spåret är att höra personer som kan vara intressanta, det finns många uppgiftslämnare i det här ärendet, säger kammaråklagare Kristoffer Nordström.

Den häktade mannen ska nu genomgå en så kallad P7:a, en liten sinnesundersökning, detta efter en begäran från åklagaren.

– Det baseras dels på själva brottsmisstanken och på vad som framkommit i förhör, säger Nordström.

Åtal ska väckas senast den 16 april men det mesta tyder på att utredningen inte kommer vara klar till dess.

Publicerad:

LÄS VIDARE