Ingen frihetsberövad ett år efter mordet på 15-årige Jaffar

Uppdaterad 2020-11-11 | Publicerad 2020-11-09

Jaffar, 15, sköts ihjäl vid en pizzeria på Möllevångstorget i Malmö.

För ett år sedan i dag sköts 15-årige Jaffar till döds vid en pizzeria på Möllevången.

Mordet blev starten på polisens nationella insats Operation Rimfrost. Men ett senare är ingen frihetsberövad för skjutningen.

– Det finns kvar misstänkta i ärendet men ingen är frihetsberövad i nuläget, säger åklagare Magdalena Tesfai till Aftonbladet.

Det var vid 21-tiden en lördagskväll som den 15-årige Jaffar sköts till döds vid en pizzeria på Ystadgatan, precis vid Möllevångstorget i centrala Malmö. Han var på platsen tillsammans med en kompis, som också skottskadades allvarligt.

Övervakningskameror på Ystadgatan fångade två maskerade män på bild, då de cyklade till och från mordplatsen. Polisen har gått ut med efterlysning om vilka männen är. Efter mordet har flera personer varit misstänkta i ärendet. En man satt tidigare i år häktad för mord och mordförsök, men släpptes i juni eftersom misstankegraden sänkts, fast personen fortsatte vara misstänkt.

På måndagen är det exakt ett år sedan mordet skedde. Flera personer har tidigare suttit frihetsberövade misstänkta för mord eller delaktighet i mord, men i nuläget sitter ingen frihetsberövad.

– Det finns kvar misstänkta i ärendet, men ingen är frihetsberövad i nuläget, säger Magdalena Tesfai, åklagare i ärendet.

Förundersökningen pågår fortfarande för fullt, och Magdalena Tesfai kan inte berätta något mer om fallet.

Under söndagskvällen samlades vänner utanför pizzerian där Jaffar sköts ihjäl för att minnas sin vän inför årsdagen av mordet. På måndagen är det ett år sedan 15-åringen dog.

Under söndagskvällen samlades flera av Jaffars vänner återigen vid platsen för att minnas sin bortgångne vän.

– Ingen ska dö så, speciellt ingen 15-åring ska behöva dö så, och mitt i Malmö dessutom, sade en av Jaffars vänner till Aftonbladet under minnesstunden.

”Hänsynslöst, stack ut i publik miljö”

Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö, berättar att den här typen av brott kräver stora utredningsinsatser och kan ta lång tid.

– Man kan bara säga att det här är en omfattande utredning som pågår. Själva bevisningen i såna här ärenden är svårt. Det är omfattande resurser som ska till i de här ärendena, de är svårarbetade, det är komplicerat och tar tid.

– Det kan ta 6 månader, ett år, ett och ett halvt år. Kommer de då flera stycken i rad, då blir det en diskussion om prioritering av resurser, och ställer saker och ting i ett besvärligt läge.

Stefan Sintéus under en pressträff om Operation Rimfrost i januari.

Mordet på Jaffar var ett av flera på kort tid i Malmö, och en del av den våldseskalering som ledde till polisens nationella insats Operation Rimfrost.

– Vi hade ju haft en hel del spektakulära händelser månaderna innan, och när det här mordet kom då på Möllan så var det ett sådant mord som var så hänsynslöst, och stack ut så i publik miljö, att vi fattade ett beslut om att sätta igång en särskild organisation att jobba med den här typen av våld, så inte enkom det här mordet utan den eskalering som vi såg i samhället, där det blev en trigger till att vi strukturerade om verksamheten.

Färre skjutningar – men fortsatt spänt läge

Några veckor senare så startades nationellt Operation Rimfrost, som den regionala händelsen gick upp i. Enligt Stefan Sintéus har operationen lett till en förbättrad situation i Malmö.

– Tittar man rent statistiskt på det så har vi färre skjutningar med dödlig utgång, vi har färre antal sprängningar och vi har ju ett lugnare syd och framför allt lugnare Malmö, säger Stefan Sintéus.

– Flera av de här personerna som greps i Operation Rimfrost sitter frihetsberövade eller bakom lås och bom, och parallellt med detta har vi jobbat med till exempel sluta skjut och gruppvåldsintervention. Vi har över 44 personer i avhopparprogram, det är väldigt många individer här i Malmö som sett andra alternativ än kriminalitet. Med det sagt har vi ju ändå ett fortsatt spänt läge mellan vissa grupperingar.

Följ ämnen i artikeln