Optimism trots fler vaccinförseningar

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Trots ytterligare förseningar av Astra Zenecas vaccin mot covid-19, är den nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström optimistisk.
Foto: Johan Nilsson/TT
Trots ytterligare förseningar av Astra Zenecas vaccin mot covid-19, är den nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström optimistisk.

NYHETER

Trots befarade ytterligare förseningar av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 är den nationelle vaccinsamordnaren Richard Bergström optimistisk om vaccinmålet.

– Det är fortfarande realistiskt, säger han.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca misslyckas återigen med att leverera covid-19-vaccin som utlovat i kontraktet med EU, enligt en källa.

Enligt uppgifterna kommer Astra Zeneca inte att kunna leverera hälften av de 180 miljoner doser under det andra kvartalet, som kontraktet säger.

Den nationelle vaccinsamordnaren, Richard Bergström, bekräftar att Astra Zeneca har problem med att leverera antalet utlovade doser.

Han är dock, sin vana trogen, optimistisk:

– Jag ser att företaget verkligen anstränger sig för att få fram volymer för det andra kvartalet. Allting över 100 miljoner doser är för mig en god nyhet, säger han till Sveriges Radio Ekot.

Kontraktsbråk

Trots att detta bryter mot kontraktet med EU, anser Richard Bergström att relationen med företaget är bra.

– På daglig basis, när det gäller att hitta volymer, är det en väldigt god anda. I bakgrunden finns naturligtvis en tvist om kontraktet, men det har vi inte tid för nu. Nu gäller det att få fram vaccin till medborgarna.

Målet, att alla vuxna svenskar ska ha erbjudits vaccin före halvårsskiftet, är fortfarande möjligt att uppnå, menar han.

– Det är fortfarande realistiskt, och ju fler doser vi får från Astra Zeneca, desto mer realistiskt blir det målet, säger Richard Bergström till Ekot.

Vaccin ett måste

I Sveriges största region, Stockholm, säger vaccinsamordnaren Magnus Thyberg att ett absolut krav för att vaccinmålet ska kunna gå att uppnå är att leveranserna kommer som de ska.

– Vi behöver positiva nyheter nu inför det andra kvartalet. Hittills, under det första, har det mest varit negativa. Det är tre vaccin som är godkända för användning i Sverige nu, men Astra Zenecas är det vaccin som vi förväntas få väsentliga volymer av och om vi inte får det kan det bli problematiskt, säger Magnus Thyberg till TT.

TT: Kommer Stockholm att klara vaccinmålet?

– Det är vår definitiva målsättning, men vi behöver vaccin för att kunna vaccinera. Annars går det inte.

Astra Zeneca har sagt att företagets mål fortfarande är att leverera det som anges i kontraktet.

Publicerad: