Iva-sköterskans vädjan: Julklappsträngseln kan kosta liv

Publicerad 2020-12-07

Många svenskar funderar på hur de ska få fira jul i år.

Samtidigt förbereder sig vårdpersonal på sjukhusens covidavdelningar på en jul i skyddsutrustning.

– Jag kan bara vädja: att trängas med andra i julhandeln kan kosta liv, säger Johan Sand, sjuksköterska på Karolinska Universitetssjukhusets covid-iva.

Antalet covidpatienter som vårdas på sjukhus fortsätter att öka på många platser i landet. I hårt drabbade Stockholm vårdas nu nära 750 patienter på sjukhus, varav 82 av dem vårdas på iva, enligt regionens senaste siffror.

– Vi går och hoppas att det här ska vara toppen. Men vi vet inte, säger Johan Sand, som jobbar som sjuksköterska på covid-iva på Karolinska i Huddinge.

För tre veckor sedan satte narkossköterskan återigen på sig skyddskläder och den hårt sittande ansiktsmasken för att vårda de allra svårast sjuka covidpatienterna.

Ett 40-tal sköterskor har slutat

Mycket är bättre i andra vågen jämfört med i våras.

– Vi har blivit duktigare på att behandla sjukdomen, och de som hamnar här har större chans att överleva, säger Johan Sand.

Johan Sand, anestesisköterska på Karolinska Huddinge.

På andra sätt är det tuffare. Det är en minskad styrka som tar sig an den andra coronavågen på Karolinska. Ett 40-tal sjuksköterskor och undersköterskor har slutat, andra har blivit sjukskrivna efter vårens tunga arbete. De som är kvar jobbar 12,5-timmarspass.

– Det är tungt, det blir långa dagar och nätter och många timmar i tätslutande skyddsutrustning, säger Johan Sand.

Hur mår ni?

– Vi biter ihop och hoppas att det lättar snart. Vi ser ju behovet och vi ser att vi kan göra skillnad. Vi får bara hoppas att vi ska orka ett tag till.

”Att trängas kan kosta liv”

Det är tre veckor kvar till jul. De som blir smittade nu och blir svårt sjuka kommer att komma till sjukvården om två veckor. Johan Sand hoppas att alla gör vad de kan nu och följer rekommendationerna för att få stopp på smittspridningen.

– Jag kan ju bara vädja. Jag förstår att man vill handla julklappar men att trängas med andra kan kosta liv. Är det värt det? Det är den frågan alla måste ställa sig nu, säger Johan Sand.

I veckan väntas Folkhälsomyndigheten presentera rekommendationer för årets julfiranden. En del svenskar hoppas kunna fira tillsammans med släkten, trots pandemin.

Sköterskan: Vänta med att träffas

Experter tipsar om att man kan lösa det med att sätta sig i karantän en tid innan jul. Men det säkraste är att vänta med att träffa nära och kära, menar Johan Sand.

– Det är det väldigt tråkiga men ärliga beskedet. Den här sjukdomen kan smitta utan att man har symtom.

– Om hundra familjer har stora släktkalas då kommer några av dem att bli riktigt illa däran. I värsta fall är smittas någon äldre och svag släkting och riskerar att avlida, säger han.

Trängsel för att komma in i köpcentret Emporia under Black Friday.

Fler yngre läggs in i andravågen

Men det är inte bara äldre och riskgrupper som kan drabbas, understryker han. Under den andra vågen har han och kollegorna reagerat på att fler yngre kommit in på iva.

– Majoriteten är mellan 50 och 75 år, men det är också fler som är riktigt unga, de är 90-talister, i 25-årsåldern. Jag är 48 år och har vårdat patienter som jag skulle ha kunnat vara pappa till, säger Johan Sand.

– De allra flesta som kommer hit är äldre och sjuka, men ingen går säker för den här sjukdomen.

Trycket på sjukvården kommer att vara fortsatt högt resten av året, tror Johan Sand. Han och kollegorna har ställt in sig på att tillbringa stora delar av julhelgen på jobbet.

– Vi är flera än vanligt som kommer att få jobba i jul. Men det är också fler svenskar som kommer att få fira jul på sjukhuset i år, med bara oss i personalen som sällskap. Anhöriga får inte komma in. Det är inte ett roligt sätt att fira jul.

Genrebild på sjukvård.

PODD Så ska du tänka kring hälsoångesten

Aftonbladet Daily, med psykologen Susanna Österman.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen