Därför rusar smittan i Kiruna

Publicerad 2021-06-03

Smittspridningen minskar i samtliga regioner utom i en – Norrbotten.

I Kiruna kommun beskrivs ökningen av antalet nya fall just nu som mycket kraftig.

– Det beror framförallt på tre faktorer, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Nästan alla län ser nu en minskning av antalet nya fall av covid-19, vilket Aftonbladet tidigare skrivit om.

Samtidigt lyser ett län oroväckande rött.

I Norrbotten ökar i stället smittotalen, och belastningen på sjukvården är fortsatt stor.

Bland länets totalt 14 kommuner sticker framförallt Kiruna ut, där smittotalen har varit höga flera veckor i rad.

Något som inte direkt förvånar smittskyddsläkare Anders Nystedt.

– Under hela pandemin har vi haft ganska stora regionala svängningar i smittspridningen. Jag brukar säga att det ligger och pyr i hela regionen och så plötsligt flammar det upp på olika ställen.

– Och just nu är det i Kiruna.

Coronasmittan rusar i Kiruna.

Small till ordentligt

Redan under vecka 19 såg man enligt Anders Nystedt tendenser till att smittspridningen ökade i kommunen, varpå berörda aktörer informerades i hopp om att kunna stävja smittoutbrottet.

– Men så small det till ordentligt vecka 20 och över en procent av befolkningen testades positivt, vilket är en väldigt hög siffra sett till invånarantalet i kommunen.

Fler åtgärder, däribland fjärr- och distansundervisning och stängning av kommunala inomhusanläggningar, har sedan införts, liksom skärpta regionala råd och rekommendationer.

Att Kiruna kommun drabbats hårdast säger Anders Nystedt framförallt beror på tre faktorer.

– Delvis så bygger vi ett helt nytt centrum så det är många som reser in och ut ur kommunen, vilket ur smittspridningssynpunkt är farligt. Sedan är många av dem som testas positivt personer i övre tonåren, vilket indikerar att dessa troligtvis ses och umgås i större utsträckning även utanför skoltid.

Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

Sett lovtoppar

Tendenserna har man enligt Anders Nystedt sett det senaste halvåret.

– Det har varit väldigt tydligt just med ungdomarna. Att man har sett toppar i samband med loven. Både efter höst- och jullovet samt sportlovet och påsklovet såg vi detta. Skillnaden var att det inte gick ner på samma sätt efter påsklovet. Vi har även sett liknande efterdyningar i andra kommuner på grund av fester och bilträffar men även efter vintersäsongen.

Klimatet spelar in som en tredje faktor, säger Anders Nystedt:

– Vi befinner oss ju uppe i fjällvärlden och hit har sommaren inte riktigt kommit än. Det var samma sak förra året då vi hade ett liknande utbrott i Gällivare, som också ligger väldigt långt norrut och inåt landet. Jag tror att resten av Sverige har haft mycket glädje av att värmen kommit och att smittspridningen därmed har minskat.

På grund av tekniska problem har Norrbotten bara preliminära siffror för smittläget under förra veckan, men enligt Anders Nystedt är tendensen att antalet smittade minskar.

”Är skittråkigt”

Men ännu inte i Kiruna där antalet nya fall är fortsatt många. I bästa fall kan möjligen en minskning ses i slutet av den här veckan.

– Kirunaborna är mycket medvetna om att situationen är besvärlig, men i takt med att vaccinationerna fortskrider, vädret blir varmare och invånarna fortsatt följa rekommendationerna så tror jag att smittspridningen kommer att minska, säger Anders Nystedt.

– Mitt bästa råd just nu är att inte träffa nya människor om det inte är absolut nödvändigt. Jag vet att det är skittråkigt, men om en sjuk person träffar en frisk person så kommer detta att fortsätta, men träffas de inte så blir det ingen spridning.

PODD Vändningen?

Aftonbladet Daily med Niklas Arnberg, professor i virologi vid universitetet i Umeå.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen