Franskt förslag om höjd pensionsålder

Publicerad 2023-01-10

Det har varit stora protester tidigare mot pensionsreformen. Bilden är från Marseille 2020.

Den franska regeringen vill höja pensionsåldern med två år, en reform som väntas mötas med strejker och protester.

– Jag är väl medveten om att förändringarna orsakar oro och rädsla hos det franska folket, säger premiärminister Élisabeth Borne.

Pensionsåldern i Frankrike ska höjas från dagens 62 till 64 år till 2030. Det är innebörden av det förslag Élisabeth Borne på tisdagen lade fram, och som motiveras med att hela pensionssystemet annars kan kollapsa.

– Att fortsätta låta underskottet växa skulle vara oansvarigt. Det skulle oundvikligen leda till enorma skatteökningar, en sänkning av pensionerna och hota hela vårt pensionssystem, säger hon på en presskonferens.

Strejker väntas

Den franska pensionsåldern är låg i jämförelse med många andra europeiska länder, men beslutet väntas leda till strejker och protester. Reformförslaget var väntat och är enligt opinionsundersökningar inte alls populärt.

Många fackföreningar planerar möten under kvällen för att bestämma hur de ska svara på beskedet.

– Om Emmanuel Macron vill göra det här till reformernas moder (…) kommer det för oss att bli kampernas moder, sade Frédéric Souillot vid fackförbundet FO inför beslutet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Reformerna väntas bli avgörande för Macrons presidentskap och eventuella strejker kan ytterligare drabba landets ekonomi som redan är ansträngd som en följd av covidpandemin och energikrisen.

Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne presenterar pensionsreformen på tisdagen.

”Måste arbeta mer”

Macron har sedan han tillträdde presidentposten 2017 hävdat att fransmännen ”måste arbeta mer” och att pensionssystemet måste förenklas.

Presentationen av åtgärderna var inledningsvis planerad till i december i fjol men sköts upp, bland annat för att undvika att fackförbunden skulle kunna utlysa strejker under storhelgerna.

Det nu utannonserade förslaget ska tas upp i parlamentet under februari.