Kritik mot förslag om vandel: ”Nya regeringen vill utvisa brottsoffer”

Publicerad 2022-10-19

Ett av regeringens förslag i Tidöavtalet handlar om att kunna utvisa prostituerade.

Flera organisationer menar att det strider mot mänskliga rättigheter.

Samtidigt riktas också vass kritik mot förslaget.

– Jag utgår ifrån att Ulf Kristersson inte vet vad han har skrivit under på, säger Annie Lööf (C).

M, KD, L och SD har kommit överens om sju punkter i det 62 sidor långa Tidöavtalet.

Ett av förslagen som ingår i partiernas migrationspolitik är att man ska utreda möjligheterna att kunna utvisa utländska medborgare på grund av ”bristande vandel”. Ett av exemplen som partierna nämner på ”bristande vandel” är prostitution.

Andra exempel på vandel som nämns är bristande regelefterlevnad och deltagande i våldsbejakande och extremistiska organisationer.

På Aftonbladet debatt riktar nu flera organisationer kritik mot högerpartiernas förslag, där de menar att prostituerade jämställs med brottslingar.

”Förslaget innebär ett enormt bakslag för kvinnors rättigheter, urholkar den svenska modellen och riskerar att sabotera det arbete som civilsamhället byggt upp på området under de senaste 20 åren”, skriver de.

I artikeln, som signerats av bland annat Sveriges kvinnoorganisationer, Plattformen civila Sverige mot människohandel, Unizon och riksorganisationen för Kvinno- och tjejjourer i Sverige, skriver de också att de anser att Tidöavtalet strider mot mänskliga rättigheter.

Kritik mot förslaget från oppositionen

1999 blev Sverige det första landet i världen som kriminaliserade sexköp. Att sälja sex är däremot inte olagligt.

Utredningen bakom den då nya lagen slog fast att kvinnorna som sålde sex befann sig i en utsatt situation och att sexköpen innebar ett utnyttjande av detta.

Debattörerna hänvisar bland annat till detta och menar att utvisning av prostituerade är att straffa personer som redan är brottsoffer.

En annan som reagerar starkt på förslaget om vandel är Centerledaren Annie Lööf.

– Jag tycker att det är en fruktansvärd punkt i Tidöavtalet. Här jämställer man brottsoffer, alltså kvinnor som är utsatta för betalda övergrepp, med gängkriminella, säger hon till Aftonbladet.

– Att införa en sådan ny lagstiftning med utvisning för bristande vandel, och exemplifiera det med både gängkriminalitet och prostitution, för tankarna någon helt annanstans än till en humanitär demokrati. Jag tycker att det är beklämmande hur kvinnors rättigheter tas så lätt på. Jag utgår ifrån att Ulf Kristersson inte vet vad han har skrivit under på, för det här är Sverigedemokraternas politik rakt av, fortsätter hon.

Annie Lööf (C)

Andersson (S): Blir väldigt bekymrad

Även Magdalena Andersson (S), tidigare statsminister, kommenterar punkten om vandel och prostitution.

– Jag blir väldigt bekymrad över en del av de sägningar som varit och skrivningar som finns. Vi Socialdemokrater kommer alltid granska regeringen så att man står upp för rättstatens principer och kvinnors rättigheter, säger hon till Aftonbladet.

På Twitter skriver Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar om förslaget.

”Högernationalisternas syn på sexuella övergrepp är extremt obehaglig. Avtalet indikerar att de står på förövarens sida”, skriver hon på Twitter.

”Vad kommer härnäst? Vilket straff ska tilldelas kvinnor som utsätts för våld i nära relation? Hur klandervärd är en våldtagen kvinna?”, citerar hon också från debattartikeln.

Magdalena Andersson (S)