Krav på covidtest för Kinaresenärer förlängs

TT

Publicerad 2023-01-25

Socialminister Jakob Forssmed (KD) och regeringen kommer att besluta om en förlängning av de tillfälliga inreserestriktionerna från Kina på torsdag. Arkivbild.

Regeringen tänker förlänga kravet på negativt covidtest för inresande från Kina till Sverige. Beslut väntas på torsdagens regeringssammanträde.

”Detta görs dels för att situationen med ett omfattande smittoutbrott i Kina fortfarande är osäker, dels för att Sverige som ordförande i Europeiska unionens råd ser det som viktigt att upprätthålla den överenskomna EU-linjen”, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) i ett pressmeddelande.

Inreserestriktionerna innebär att resenärer från Kina ska kunna uppvisa ett negativt covidtest. Det tillfälliga kravet började gälla den 7 januari och sträcker sig i nuläget fram till den 28 januari.

Folkhälsomyndighetens rekommendation är att regeringen beslutar om en kortvarig förlängning.

Testkravet gäller för vuxna och barn över tolv år. Svenska medborgare omfattas inte och det finns även vissa undantag för bland annat personer som har uppehållstillstånd i Sverige eller är varaktigt bosatta i EU.