Massa plusgrader i skidorterna: ”Kommer påverka branschen”

Publicerad 2022-11-11

Snö sparas under dukar och spån för att rädda skidsäsongen.

Ett varmare klimat är en huvudvärk för landets skidanläggningar.

– Så länge vi har minusgrader kan vi producera snö, men är det nollgradigt eller varmare, ja, då går det inte, säger Tommy Halvarsson, marknadsansvarig på Idre Fjäll.

Allt fler pratar nostalgiskt om barndomens snöiga vintrar. Klimatförändringarna är ett faktum och gör att vintrarna i Sverige blir mildare.

Det märks av för den som lever på vad snön har att erbjuda.

I morgon är det skidskyttepremiär i spåren i Idre Fjäll. Då blir det tio grader och sol över den höstbruna barmarken. Endast skidspåren lyser i vita. Där ligger återanvänd snö från i fjol som legat skyddad över sommaren.

Tommy Halvarsson, marknadsansvarig på Idre Fjäll, hoppas temperaturen snart dyker så att snökanonerna kan börja jobba.

– Så länge vi får minusgrader så innebär det att vi kan producera konstgjord snö. Men är det nollgradigt eller varmare, ja, då går inte det, säger han.

På senare år har de kalla dygnen blivit allt färre.

– Det vi får till buds nu är att det är att det blir färre dygn med kalla grader. Det kommer helt klart att att påverka vår bransch, säger Tommy Halvarsson.

Flaggar för mer konstsnö

Att producera snö kräver stora mängder vatten och energi. Mer av den varan kommer att krävas när vintertemperaturerna blir mjäkigare.

Skidjätten Skistar som har anläggningar i Sälen, Åre och Vemdalen räknar med att behöva tillverka mer snö.

– Det blir fler varma perioder framöver. Det är något vi ser framför oss och vi planerar för att de effekterna ska bli så små som möjligt, säger företagets operationelle chef Niclas Sjögren Berg.

Skistar tror inte att årets säsongsstart är i fara. Förutsatt att väderleksprognosen framöver slår in och temperaturen sjunker under nollan.

Magnus Myhr, tävlingsansvarig på Bruksvallarna.

”Orolig för klimatet”

Liknande tongångar hörs från Mikael Elford, kommersiell chef på Branäsgruppen som driver skidanläggningarna Branäs i norra Värmland och Kungsberget utanför Sandviken. Där är det ännu milt – men i nästa vecka väntas kyla.

– Vi ser att tekniken för snöproduktion blir bättre och effektivare. Tekniken kommer göra att vår produkt, skidåkningen, kommer att finnas länge till även om vi får mildare vintrar. Jag är inte orolig för skidåkningen men jag är orolig för klimatet, säger han.

Oktober var den hittills varmaste i Europa, enligt klimattjänsten Copernicus. I stora delar av Sverige är det fortfarande meteorologisk höst, på sina håll sommar.

Milda perioder med konstgjord snö i backen och lervälling intill påverkar också helhetsupplevelsen.

– Det är självklart härligt när man han har den riktigt juliga känslan i backen med snö på träden och i terrängen. Det ger ett väldigt lyft för upplevelsen. Det får vi ofta i januari-februari, säger Mikael Elford.

”Det är några grader för varmt”

På klassiska skidstadion Bruksvallarna, belägen i härjedalska Funäsfjällen, väntar tävlingspremiär i längdskidor nästa helg. Någon snö, från himlen alltså, har ännu inte synts till. Under fredagen står det nio grader på termometern.

– Min känsla är att det är några grader för varmt. Det borde vara lite mer kyla, säger Magnus Myhr som är tävlingsansvarig.

– Det har blivit ostadigare och mer extremväder. Jag är uppväxt i bygden. Tidigare var det också fler nätter i januari som det var riktigt kallt, runt 30 minusgrader. Det är sällan så kallt nuförtiden.

Förr brukade natursnö falla någon gång när oktober övergår i november, minns Magnus Myhr. Nu spelar den betydigt stryktåligare konstsnön en allt större roll

I skidspåren ligger fjolårets snö som spenderat sommaren under ett täcke av spån. En extra hög är undanlagd för att kunna fylla på till helgens tävlingar.

– Tack vare sparad snö så känns det bra, även om det blir en utmaning. Men det hade varit roligare om det var minusgrader och att man hade hur mycket snö som helst, säger Magnus Myhr.

En längdskidåkare i Bruksvallarna. Arkivbild.