Kommunen: Därför var vi tvungna att släcka ner

Publicerad 2022-11-12

Släck en tredjedel av lamporna – eller riskera elförsörjningen i hela kommunen.

Enligt politikerna i Höganäs hade de inget annat val än att fatta det drastiska beslutet.

– Detta har inte ett dyft att göra med pengar egentligen, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander (M).

Elräkningarna skenar för alla – även för kommuner. I Höganäs kommun väntas energikostnaderna öka med 20–24 miljoner kronor i år.

Ändå menar kommunen att nedsläckningsbeslutet, som togs i början av oktober, inte har med pengar att göra egentligen.

– Det har inte ett dyft att göra med pengar. Sedan är det en bisak att man sparar pengar på att göra av med mindre el, det är jättebra. Men det handlar om att vi lever i en tid med två stängda kärnkraftverk, vi varnas för elbrist i södra Sverige och att vi vid vissa tidpunkter kan tvingas stänga av elen, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander (M) och fortsätter:

– Och det är mycket värre än att var tredje gatlampa är släckt kan jag lova. Så för att undvika det måste vi spara el, och alla måste vara solidariska i det. För varje kilowatt som vi kan spara nu så minskar vi risken för en total nedstängning en kall vinterdag.

Jacob von Post, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen i Höganäs och Peter Schölander, kommunstyrelsens ordförande (M).

”Måste vara solidariska”

Peter Schölander framhäver dock att Höganäs invånare lyckats spara omkring 20 procent energi, medan motsvarande siffra för kommunen är runt 10 procent.

– Ska vi begära av våra kommuninvånare att de ska spara så måste vi också föregå med gott exempel. Det handlar om att vara solidarisk med våra invånare, men också med hela Skåne och elområde 4:s invånare för att slippa eventuella nedstängningar i vinter.

Beslutet att släcka ned har väckt blandade reaktioner hos invånarna i Höganäs.

Beroende på vad elpriset blir framöver så beräknar kommunen att spara in omkring 100 000 kronor i månaden på att släcka ned var tredje gatlampa av de totalt 7 800 stycken som finns utspridda i kommunen. Men man ser även över andra utgifter.

– Något som är aktuellt just nu är att vi inte kommer sätta upp vår isbana på torget då den står och drar väldigt mycket ström och det är viktigt att skicka en signal om att vi måste vara rädda om vår elförbrukning just nu. Vi har även sett över våra fastigheter och justerat timers, säger Jacob von Post, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Beslutet att släcka ned har väckt blandade reaktioner hos invånarna i Höganäs. Framförallt då många upplever att det skett ojämnt, och att det därmed blivit väldigt mörkt på vissa platser.

”Kunde släckt ned helt”

Även Boverket har gått ut och varnat för säkerhetsrisker i samband med att flera kommuner har valt att dra ned på utomhusbelysning för att spara el. Något som Höganäs kommun menar att man har tagit hänsyn till i sitt beslut.

– Trygghet och säkerhet är jätteviktiga frågor för oss och vi uppmanar därför invånarna att anmäla om man upplever att det har blivit väldigt mörkt någonstans. Vi har även tekniker ute när det är mörkt som går igenom varenda gata med belysning för att se om det har blivit för mörkt vid korsningar och övergångsställen, säger Jacob von Post.

Enligt Peter Schölander har nedsläckningen föregåtts av konsekvensanalyser, men att det trots det kan förekomma felkopplingar som man isåfall får rätta till efterhand.

– Om vi skulle ha släckt alla lampor skulle det bli för mycket, om vi tog varannan skulle det förmodligen också bli för mycket så vi tror att var tredje lampa ska funka.

– Ett annat alternativt kunde ha varit att man släckte ned vissa gator men det kändes inte okej från vår sida, säger Jacob von Post.

Hundratals anmälningar

Att nedsläckningen kan ha slagit ojämnt på vissa ställen bekräftas även av Ulf Liljefors, elnätschef på Höganäs Energi, som ansvarar för gatubelysningen. Den enkla förklaringen till detta är att nedsläckningen måste göras manuellt i varje elskåp.

– I teorin ska det vara var tredje lampa som släcks men på vissa ställen är gatubelysningen av äldre modell och då kan det påverka kopplingarna. Men där har vi våra team som åker ut och ser till att detta ordnas när vi får kännedom om det. Så om ett helt område är beckmörkt så är det fel, och då får vi åtgärda det.

Det är även till Höganäs Energi som alla felanmälningar kommer, vilket i dagsläget är uppe i totalt 361 stycken, att jämföra med samma period i fjol som var 71 stycken.

I dagsläget består cirka 80 procent av lamporna av led-belysning. På frågan varför man inte valt att dimma istället för att släcka helt blir svaret att det helt enkelt inte går.

– Vi har inte den tekniska utrustningen i våra stolpar. De är inte byggda för det. Men vi tittar på det framöver när vi bygger nytt.

Följ ämnen i artikeln