L: Kan släppa kravet på Hultqvist avgång

Publicerad 2017-07-28

Det råder oenighet inom oppositionen om huruvida man ska gå vidare med avgångskravet mot försvarsminister Peter Hultqvist.

Bland annat kan Liberalerna komma att ändra sig om ny information kommer fram innan en misstroendeomröstning ska äga rum.

– Det skulle vara om Peter Hultqvist kan visa att han har agerat eller åtminstone försökt agera, säger Allan Widman (L) till Ekot.

Allan Widman (L).

Det var under onsdagen som Allianspartierna meddelade att de planerade att väcka misstroendevotum mot tre socialdemokratiska ministrar i regeringen efter hanterandet av IT-skandalen på Transportstyrelsen.

De utpekade stadsråden var inrikesminister Anders Ygeman, infrastrukturminister Anna Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist.

Även Sverigedemokraterna meddelade att de stödde planerna.

Alliansen: står fast vid beslutet

Under en presskonferens på torsdagsförmiddagen meddelade statsminister Stefan Löfven att inrikesministern och infrastrukturministern omgående lämnar regeringen, helt enligt Alliansens önskan, men att han inte hade för avsikt att byta ut försvarsministern.

Trots det meddelade Alliansledarna att deras planer på att väcka misstroendevotum mot Peter Hultqvist kvarstår, men att detta ska göras senare i september då riksdagen öppnar efter sommaruppehållet.

Dock öppnade man i uttalandet upp för att Alliansen kommer att gå vidare med sina planer kring Hultqvist ”om inget nytt då framkommit som skulle ge skäl till förändrad bedömning”.

Något som uppfattats som att oppositionen inte längre är lika övertygade om att gå vidare med sina planer.

”Fel med misstroende mot Hultqvist”

Under torsdagen uppgav även källor till TT att det råder oenighet och att krafter inom både Centerpartiet och Liberalerna nu försöker hitta ett sätt att dra sig ur planerna på att tvinga bort Hultqvist.

– Det är många hos oss som tycker att det är fel med misstroende mot Hultqvist, men andra partier har tycket annat, säger en person i Liberalernas riksdagsgrupp till nyhetsbyrån.

Sprickan bekräftades även av två liberala riksdagsledamöter som Ekot talat med och som menar att Liberalerna kan släppa kravet på försvarsministerns avgång om ny information kommer fram innan en misstroendeomröstning har hunnit genomföras.

– Skulle det komma fram något så får vi ta ny ställning, säger riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl.

”Uppfattar saker olika”

Allan Widman (L), som arbetar nära Hultqvist i försvarsutskottet, tror att försvarsministern kommer att behöva lämna, men säger till Ekot att det kan bygga på vad som framkommer i Konstitutionsutskottets pågående utredning.

– Det skulle vara om Peter Hultqvist kan visa att han har agerat eller åtminstone försökt agera, säger Allan Widman till Ekot och får medhåll av Emma Carlsson Löfdahl som tror att de flesta av liberalernas ledamöter är inne på samma linje.

– Jag tror att alla delar den bilden, men samtidigt är det så att var och en uppfattar saker olika, säger hon till Ekot.

”Omöjligt att känna förtroende”

I en intervju i SVT:s Gomorron Sverige understryker dock Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor att Alliansens beslut om att väcka misstroendeförklaring mot försvarsministern står kvar.

– Det här har varit en noggrann process där vi har kallat till oss utskotten extra i riksdagen. Utifrån den information som vi har fått där, utifrån det som försvarsministern själv säger att han faktiskt har låtit bli att göra i en allvarlig säkerhetskris, har vi kunnat dra slutsatsen att förtroendet är förbrukat, säger hon och fortsätter:

– Vi har inte haft någon anledning till att ändra den bedömningen och vi menar att det är omöjligt att känna förtroende för en försvarsminister som har agerat på det här viset.

EBT: Beslutet står fast

Enligt Ebba Busch Thor skapar det oro och osäkerhet att ha kvar Peter Hultqvist som försvarsminister. Hon säger att hon inte kan föreställa sig några nya fakta som skulle få henne att ändra hållning i frågan.

– Vårt beslut står fast. Det råder ingen tvekan i Alliansen kring den här frågan.

ANNONS