Restaurangerna i upprop – vädjar till regeringen

Publicerad 2020-04-06

Tareq Taylor är en av de mer än hundra krögare som skrivit under på uppropet.

Ett hundratal krögare i Malmö och Lund har gått samman i ett upprop.

De vädjar nu till regeringen att ta ett större ansvar - för att rädda restaurangerna.

– Det är fullständigt tjänstefel att det inte tas till tillräckligt starka åtgärder, säger Malmökrögaren Tareq Taylor.

Den tuffa verkligheten för restaurangerna under coronakrisen har lett till ett upprop. Ett hundratal krögare, främst från Malmö-Lund-regionen, har gått ihop och bjudit in till en pressträffen ”ÖPPET ELLER STÄNGT? Regeringens dubbla budskap till branschen!”, där de kräver att regeringen tar ett större ansvar för branschen.

Efter att ha haft möten ihop de tre senaste veckorna och hjälpt varandra utan att situationen förbättrats känner de sig nu manade till uppropet.

– Vi är dagar, veckor, ifrån att det totalt rasar vilket får enorma effekter även för de andra företagen som är direkt eller indirekt kopplat till det här. För mig är det fullständigt tjänstefel att det inte tas till tillräckligt starka åtgärder från regeringens sida. Vi kan inte lösa det här utan deras hjälp, då kan vi inte ta oss igenom detta, säger Tareq Taylor, som driver Kockeriet i Malmö och är talesperson för Krögarna.

Stöden ses som verkningslösa

I ett öppet brev som gått ut innan pressträffen menar de drygt hundra krögarna att regeringen måste upphöra med sitt budskap om att restaurangerna ska hålla öppet som vanligt medan människor ska stanna hemma.

De riktar även skarp kritik mot de stödpaket som lanserats. Vilka krögarna menar ser fina ut på ytan men är ”tämligen verkningslösa för de allra flesta inom restaurangnärningen”.

Utan möjlighet att ta lån från bankerna eller släcka ner restaurangerna och samtidigt betala utgifterna är det bara konkursalternativet som finns kvar för många näringsidkare.

– När vi kommer ut på andra sidan och ska starta upp Sverige igen, vem är det då som ska starta upp Sverige? Och med vad ska vi då starta upp Sverige?, frågar sig Tareq Taylor.

”Den sorgligaste stunden i mitt restaurangliv”, säger Taylor om situationen på Kockeriet.

Kräver åtgärder omedelbart

Han, och de andra krögarna, menar att andra åtgärder måste på plats omedelbart.

– Vi kommer ha hundratusentals arbetslösa och decennier framför oss med att återhämta det som gått förlorat om regeringen inte vaknar till liv och gör något åt situationen nu i dag. Inte om en vecka eller en månad. I dag.

Krögarna hoppas med uppropet att den allvaret i situationen ska tydliggöras, då näringsidkare från branschen och inte dess representanter talar.

– Vi upplever att inget har hänt och har sagt att vi ska göra vår egen röst hörd. Det kanske inte alltid är politiskt korrekt och låter desperat - men det är för att det är desperat. Vi kanske inte är klädda i de finaste kostymerna och säger de vackraste orden som regeringen men vi måste säga hur det verkligen ligger till.

Genom uppropet vill krögarna även att allmänheten förstår hur allvarligt det är. Förhoppningen är att initiativet ska leda till att regeringen inför fler åtgärder, då Tareq Taylor och de andra drygt hundra krögarna menar att det kvittar om de gör allting de ombeds att göra. De kan inte rädda restaurangerna ändå.

Kontrollerad nedstängning

– Det är ur våra händer. Man måste förstå att det händer här och nu.

En åtgärd som lyfts fram i det öppna brevet är en kontrollerad nedstängning av restaurangerna.

– Det ska vara möjligt att öppna upp dem, ha de anställda kvar och kapitalet säkrat någonstans. Att vi inte gör våld på hyresvärdar eller banker eller behöver försätta bolag i konkurs och de anställda på gatan. Det måste göras på ett ansvarsfullt sätt, vilket är fullt möjligt med regeringens stöd.

Även om Tareq Taylor är tydlig med att han är privilegierad har Kockeriet under den pågående krisen förlorat minst 60 procent av omsättningen. Någonting som lett till att personalen blivit permitterad och extrapersonalen varslad.