Trump: Konsekvenser om Kina spridit viruset

TT TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-04-19

Vita huset utesluter inte att det nya coronaviruset kan ha spridits från ett laboratorium i Kina – något som tillbakavisas från kinesiskt håll.

Viruset har slagit hårdast mot USA, där nästan 39 000 människor dött.

President Donald Trumps regering har sagt att man inte utesluter att viruset kan ha spridits – av misstag – från ett laboratorium i Wuhan i Kina, något som chefen för det aktuella laboratoriet avvisar.

– Det (viruset) kunde ha stoppats i Kina innan det här började, men det gjorde det inte. Och nu lider hela världen på grund av det, säger Trump under den dagliga presskonferensen från Vita huset om coronapandemin.

– Om det var ett misstag så är ett misstag ett misstag. Men om de medvetet var ansvariga, ja jag menar, då är det säkert att det skulle bli konsekvenser, varnar han.

Kinesiska forskare har sagt att viruset troligen har överförts från djur till människor på en marknad för vilda djur.

Men bara att det i Wuhan finns en anläggning med ett laboratorium som är utrustat för att hantera farliga virus har gett upphov till konspirationsteorier.

I en intervju med statliga medier som publicerades i lördags sade Yuan Zhiming, chef för laboratoriet, att "det är omöjligt att detta virus kommer från oss".

Ifrågasätter dödstal

Det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian, som tidigare har påstått att den amerikanska militären kan ha fört viruset till Kina, har också avvisat amerikanska medieuppgifter om att viruset skulle komma från ett laboratorium i Kina och säger att det inte finns någon vetenskaplig grund.

Trump ifrågasätter även fortsatt antalet dödsfall som har rapporterats från Kina i samband med pandemin, även efter det att siffran har skrivits upp.

Zhao Lijian dementerar att landet skulle ha mörkat siffror efter virusutbrottet. Han medger dock att den snabba spridningen har bidragit till att siffrorna underskattats.

Delstater öppnar

I USA fortsätter samtidigt den mörka statistiken över covid-19-döda att ticka uppåt. Tidigt på söndagen hade 38 800 dödsfall registrerats och över 734 000 fall av smitta bekräftats.

Trump säger dock att flera delstater kommer att börja lätta på restriktioner under de kommande dagarna.

Vissa företag kommer att tillåtas att återgå till normal verksamhet i Texas och Vermont på måndag. Och på fredag kommer restriktionerna att lätta i Montana.

Några guvernörer har dock sagt att de inte kommer att lätta på några restriktioner förrän de har en större testkapacitet.