Kvinna aktiv i judiska församlingen knivskuren

Misstänkt anhållen i sin frånvaro för mordförsök

Publicerad 2019-05-14

En person är anhållen i sin frånvaro efter knivdådet i Helsingborg där en kvinna i fick livshotande skador.

Polisen misstänker i nuläget inte att dådet har kopplingar till kvinnans engagemang i judiska församlingen.

– Just nu ser vi inte att detta har anknytning till församlingen. Vi misstänker inte heller hatbrott, säger Sven Holgersson, lokal polisområdes chef.

Vid 7.30-tiden på tisdagsmorgonen fick polisen larm om en knivskuren kvinna i centrala Helsingborg. Kvinnan, som är i 60-årsåldern, fördes till sjukhus med livshotande skador.

En person har anhållits i sin frånvaro misstänkt för knivdådet.

– Det beslutet har tagits under eftermiddagen, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson.

Tack vare vittnesuppgifter och övervakningskameror i området har polisen nu en bild av vem gärningsmannen är.

– Personen är efterlyst och vi kollar buss, tåg, taxi, färjor och flyg samt talar med anhöriga för att få tag på denne, säger Sven Holgersson, lokal polisområdeschef.

Polisen har tidigare uppgivit att en ensam gärningsman ska ha försvunnit från platsen till fots. Sven Holgersson vill dock inte precisera om det rör sig om en man eller kvinna.

Polisen vill ha in fler tips från allmänheten. Uppgifter om händelsen lämnas på 114 14.

– Det var massa folk i rörelse vid den tidpunkten och det har väckt stor uppmärksamhet. Med all rätta – hon är livshotande skadad, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, polisens presstalesperson.

Enligt Helsingborgs dagblad ska offret vara aktiv i den judiska församlingen i området. Ett vittne ska också ha hört henne ropa på hjälp på engelska vid tidpunkten för händelsen: ”Help me! Help me!”.

Under bevakning

Med anledning av händelsen satte polisen bevakning på Judiska församlingens lokal i Helsingborg. Denna bevakning kommer avslutas under kvällen då polisen har nedgraderat hotet mot församlingen.

– Just nu ser vi inte att detta har anknytning till församlingen. Vi misstänker inte heller hatbrott, säger Sven Holgersson.

Den skadade kvinnan har, enligt Sven Holgersson, opererats under dagen.

– Vi har inte hört ännu henne. Hon är allvarligt skadad, säger han.

Brottsplatsen vid Nedre Långvinkelsgatan i Helsingborg har varit avspärrad och kriminaltekniker har undersökt platsen under förmiddagen.

Vid 15-tiden kom beskedet att polisen har hävt avspärrningarna.

Följ ämnen i artikeln