70-årig man försökte skydda sin butik – misshandlades

”Bilderna säger allt”

Publicerad 2020-08-27

En film som visar händelseförloppet när en 70-årig man misshandlas, när han försöker rädda sin brinnande butik från plundrare, har väckt ilska på sociala medier.

– De bröt hans käke, säger mannens medarbetare.

Jacob Blake, 29, sköts i ryggen flera gånger av polis i Kenosha, Wisconsin på söndagen. Händelsen har orsakat massiva kravaller i staden och protesterna mot polisvåldet mot svarta i USA fortsätter att rasa.

Mängder av bilar och byggnader har satts i brand och vandaliserats. En av de som drabbats är en 70-årig butiksägare i Kenosha. När han upptäckte att hans butik under måndagsnatten satts i brand sprang han efter en brandsläckare för att försöka rädda sin butik och skydda den från plundrare.

En kvinna filmade händelseförloppet, som nu har fått stor spridning på sociala medier. I videon säger hon att hon är ledsen över vad de har gjort med hans butik och att hon ska försöka hjälpa mannen.

I videoklippet ser man hur den 70-årige mannen riktar strålen från brandsläckaren in i butiken samtidigt som plundrare springer ut. Till synes helt oprovocerat springer en man fram och slår 70-åringen till marken.

Våldsamma skrik hörs i videon från andra demonstranter som skyndar fram till den 70-årige mannen som ligger medvetslös på gatan.

– De bröt hans käke, säger en av hans medarbetare till Fox6 News.

Fördömer det våldsamma beteendet

Mannen lyckades inte stoppa branden och hans butik brann ner.

– Det finns inga ord för det här. Bilderna säger allt, berättar medarbetaren för kanalen, som också rapporterar att mannen kommer att klara sig.

Filmen har väckt starka reaktioner på sociala medier och många fördömer demonstranternas beteende.

Enligt brandmännen i Kenosha brann det på 37 platser, och det inkom flera anmälningar om fallolyckor, övergrepp och allvarliga skador som ska ha varit oerhört resurskrävande för räddningstjänsten.

Flera brandmän behandlades även för uttorkning och överansträngning efter måndagsnattens våldsamma protester i delstaten.