70-åring fick blomkålsöron – inneboende döms

Publicerad 2020-09-07

Hyresvärden har troligtvis blivit slagen upprepade gången med trubbigt våld.

Det anser en rättsläkare som undersökt hans ärrade öron.

Nu döms mannens innebonde för grov misshandel.

Den dömde, en 54-årig man, misshandlade den 70-årige mannen i Tierp flera gånger under nästan ett års tid, bedömer Uppsala tingsrätt.

Han väckte sin hyresvärd med ett slag i ansiktet ibland, skar honom i handen och gav honom kraftiga örfilar minst varannan dag. Oftast med öppen hand, enligt 70-åringen.

Blomkålsöron och revbensbrott

Men efter ett tag började slagen lämna spår. Enligt en rättsläkare har den äldre mannen fått ärrskadade öron, eller blomkålsöron som det även kallas, vilket han inte haft på äldre passfoton. Det talar starkt för att han utsatts för upprepat trubbigt våld, till exempel upprepade slag, står att läsa i rättsintyget.

Polisen hittade blod bredvid sängen i den äldre mannens bostad.

70-åringen har även sökt vård för revbensbrott under det senaste åren. Det uppkommer generellt genom trubbigt våld, enligt läkare, och enligt 70-åringen är det från när hans inneboende sparkade honom i bröstkorgen och i ansiktet framför en granne som sedan vittnat mot den nu dömde mannen.

Uppsala tingsrätt dömer honom till 1 år och 9 månaders fängelse för grov misshandel och grovt penningtvättsbrott. Han förnekar samtliga brott.