Kristersson: Skärp kraven på arbetskraftsinvandrare

Publicerad 2020-02-03

Moderaterna har tänkt om kring arbetskraftsinvandring och vill nu se skärpta regler.

Nu vill man samla oppositionen för att tvinga regeringen att skärpa reglerna.

– Vi tänker samla den majoriteten om den finns och genomföra förändringar, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Moderaterna vill skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring till Sverige.

I regeringsställning införde Alliansen, tillsammans med MP, mer generösa regler, något som kritiserats hårt av Socialdemokraterna och LO.

Frågan, där M nu tänkt om, har diskuterats flitigt inom partiet de senaste månaderna. Partiet har skärpt sin politik kring all annan typ av invandring och nu är det dags även för arbetskraftsinvandringen.

I dag presenterar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson förslag om att skärpa arbetskraftsinvandringen och stoppa fusket.

De senaste åren har arbetskraftsinvandringen fördubblats till Sverige. Ulf Kristersson ser två stora problem med dagens system. Det ena handlar om så kallade ”kompetensutvisningar”, där högutbildade arbetstagare utvisas av ”bagatellartade skäl”, som M-ledaren säger.

– Det andra problemet är fusk och missbruk och utnyttjande av svenska välfärdsförmåner, som inte alls var tänkt som början.

Vill att färre kommer och utför enkla jobb

Målet med dagens utspel är att färre kan invandra till Sverige för att ta så kallade ”enkla jobb”. M vill höja lönekraven för de företag som vill hämta arbetskraft utanför EU. Dessutom måste det handla om ett heltidsjobb.

Dessutom vill man skärpa försörjningskraven för de arbetskraftsinvandrare som tar hit anhöriga och ta bort möjligheten till spårbyte, som innebär att asylsökande får stanna genom att istället bli arbetskraftsinvandrare.

– Det betyder att färre kan komma hit på väldigt enkla jobb. Det tycker jag är helt riktigt. Men det finns fortfarande många jobb som vi behöver ha hjälp utifrån för att utföra i Sverige.

Stefan Löfven, S.

I Januariavtalet, där regeringen gjort upp med C och L, står att dagens regler kring arbetskraftsinvandring ska ”värnas”.

Kristersson hoppas nu att samla oppositionen för att tvinga regeringen att skärpa reglerna.

– Jag tror att det finns en majoritet, som inte är nöjd med dagens regler. Vi tänker samla den majoriteten om den finns och genomföra förändringar, säger han.

M-ledaren har skickat förslagen till de andra oppositionspartierna. Den senaste tiden har M, SD, V och KD tvingat regeringen att ändra sin politik på flera punkter. De fyra partierna är överens om att man vill strypa reglerna kring arbetskraftsinvandring.

Både V och KD positiva

En fråga där M och V skiljer sig åt är dock vem som ska bestämma vilka som ska få komma och jobba i Sverige. M vill att företagen ska bestämma medan V vill att en statlig myndighet ska utföra en så kallad behovsprövning.

Men trots det så välkomnar V dagens utspel från M. Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson säger:

– Det är verkligen på tiden att de börjar inse konsekvenserna av den reformen de gjorde med MP. Vi varnade för grovt utnyttjande och slaveri, det är också vad vi fått se, att människor farit väldigt illa.

Höj Larsen menat att det M säger gör att arbetsgivaren får för mycket makt. Men eftersom Socialdemokraterna inte vill förhandla med V i frågan är man öppen för att diskutera frågan med M.

Även KD välkomnar dagens besked. Hans Eklind, partiets migrationspolitiska talesperson, säger:

– Vi har ett pågående arbete för utreda vilka exakta reformer som krävs. Vi är beredda att föra samtal med alla partier som vill åstadkomma en förändring.

LO har uttryckt gillande till utspelet. Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl är också relativt nöjd.

– Att svenska företag kan rekrytera personer med rätt kompetens är helt avgörande för deras möjlighet att utveckla och driva verksamhet. Det är företagens kompetensbehov som måste vara styrande vid rekrytering.

– Därför är det bra att M är tydliga med att arbetskraftsinvandringen måste värnas och utvecklas.

Men han lägger till:

– Krav på att företag i förväg ska betala in sociala avgifter måste dock avvisas. Detta riskerar skapa oönskade konsekvenser och en byråkrati som jag tror varken myndigheter eller företag ser värdet i.

Ulf Kristersson vill skärpa kraven för arbetskraftsinvandrare.

PODD Experten: Så blir det politiska året 2020

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet om hur det politiska året blir i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen